Magazin Godine Zdravlje

Uspešan eksperiment selektivnog brisanja i pisanja po mozgu

Naučnici sa univerziteta Kalifornije u San Dijegu u časopisu Nature objavili su rezultate studije u kojoj tvrde da su uspeli da obrišu i vrate pamćenje kod genetski modifikovanih pacova – zracima svetlosti.

Ova studija je prvi dokaz da jačanje i slabljenje veza među neuronima u mozgu može da utiče na pamćenje određenih informacija.

– Možemo da stvorimo pamćenje, obrišemo ga, i ponovo aktiviramo po želji, tako što selektivno stimulišemo ili slabimo sinaptičke veze – objašnjava dr Roberto Malinow, profesor neurologije.

Naučnici ističu značaj ovih početnih istraživanja za borbu protiv Alchajmera i post-traumatskih poremećaja.

– Možemo učiniti da životinja razvije strah, zatim da ga otklonimo i ponovo pokrenemo tako što stimulišemo nerve na frekvencijama koje jačaju ili slabe sinapse – objašnjavaju istraživači, a prenosi RT.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija