Početna Magazin Godine Uskraćena joj je penzija zbog tuđe greške ili malverzacija

Uskraćena joj je penzija zbog tuđe greške ili malverzacija

Da li je u pitanju greška ili malverzacija, nejasno je, tek, Slavka Jevtić već tri godine ne može da ode u penziju jer je u PIO fondu na njenom matičnom broju upisan muškarac po imenu Mišo Agarski.

Jednoj osobi uskraćeno je pravo na blagovremenu penziju. Da li je u pitanju greška ili malverzacija, nejasno je, tek, Slavka Jevtić, kako prenosi Blic, već tri godine ne može da ode u penziju.

Kada je 2010. godine prvi put došla u Republički zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) da se raspita šta joj je od dokumenta potrebno za odlazak u penziju, saznala je da je na njenom matičnom broju upisan muškarac po imenu Mišo Agarski. Osoba sa njenim matičnim brojem stekla je pravo na penziju navodno radeći u dečijim ustanovama u kojima je i ona kao vaspitačica radila, ali i u preduzećima Teleoptik i Žiroskop.

Blic prenosi da su službenice PIO fonda, kada su naišle na njima nerešiv problem, bile neljubazne, ali pišu i o neljubaznosti na koju je Slavka Jevtić naišla u Kancelariji zaštitnika građana od strane jednog zaposlenog. Nisu, međutim, uspeli da dobiju odgovor od nadležnih u PIO fondu kako je došlo do ove greške, zašto ona tri godine nije ispravljena u potpunosti i ko je Mišo Agarski i da li on zaista ima pravo na penziju.

PIO fond je ispravio grešku vezanu za ime i matični broj, tj. sada u njihovoj evidenciji uz matični broj Slavke Jevtić stoji i njeno ime, ali nije ispravljen broj godina staža. Ona kaže da je umorna i da nakon ove godine prestaje da radi šta god da se desi sa podacima u PIO fondu.