Početna Magazin Godine Društvo Usamljeni mravi umiru mladi i gladni

Usamljeni mravi umiru mladi i gladni

Usamljeni mravi umiru mladi i gladni

Ekipa naučnika sa univerziteta Luizijane i Tokija uradila je istraživanje ponašanja jedne vrste mrava, i utvrdila snažan negativni uticaj koju izolacija jedinke ima na njeno ponašanje, rad organizma, pa i sam život.

Istraživači su pratili vrstu takozvanog „stolarskog mrava“ (camponotus fellah). U laboratoriji su proučavane kolonije mrava radnika u četiri scenarija:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
  • sami mravi
  • parovi (2 mrava)
  • više parova (10 mrava)
  • jedan mrav sa 3-4 larve srednje veličine.

Mravi koji su živeli sami živeli su svega šest dana, dok su mravi koji su živeli u grupi preživeli 66 dana.

  • – Izolovani mravi pokazivali su daleko veći stupanj aktivnosti nakon odvajanja od grupe, neprestano radeći bez ikakvog odmora. Ovo im je stvorilo veću potrenu za energijom. Oni su jeli koliko i mravi iz grupe, ali njihov organizam jednostavno nije uspevao u potpunosti da procesuira hranu – objašnjava jedan od naučnika koji su vodili studiju (link na kraju teksta).

Naučnici su zaključili da mravi jednostavno ne znaju šta da rade i kako da se ponašaju kada su sami, i da, bez obzira koji je neposredni fiziološki uzrok brzog kraja života, ovo ukazuje na ogroman uticaj koji izolacija od grupe ima za sva društvena bića, bilo da su u pitanju mravi, ili druge vrste.

– Sakupljamo sve više dokaza o tome da društvena izolacija povećava rizik od brojnih zdravstvenih problema, uključujući poremećaje kao što su depresija, ali i fiziološke kao što su kardivaskularna ili cerebrovaskularne bolesti. Samotan život ili osećaj usamljenosti povećava šanse za ranu smrt kod brojnih vrsta, uključujući ljude – kažu naučnici.

U daljim istraživanjima oni najavljuju praćenje molekularnih mehanizama koji nastaju kod mrava u samoći, kako bi utvrdili i koji geni utiču na promene u ponašanju, piše australijski ABC Net.