Početna Magazin Godine Srbija Uređenje i higijena priobalja

Uređenje i higijena priobalja

Uređenje i higijena priobalja

Priobalja vodenih površina, reka i jezera u Srbiji, najčešće liče na okolinu naših puteva – prepuna su otpada, valjda u očekivanju da ih prve prolećne bujice same očiste. 

Ne vredi ulaziti u to ko ostavlja za sobom sav taj otpad, jer,čini to ko stigne i retki izuzeci, oni savesniji, nedovoljni su da bismo tu nešto promenili.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Uspešna borba protiv otpada verovatno bi podrazumevala i manje stvaranja istog, a za to još nismo spremni, ni savesni ni oni manje savesni.

Međutim, naročito je zanimljivo posmatrati otpad koji se nalazi uz alaske marine, koji se po pravilu predstavljaju kao ljubitelji reke, prirode, itd.

Tu ima svega, od svakog čamca kojim su ikada ribarili, preko starih gumenih ribarskih čizama, istrulelih plastičnih posuda, kantica, kanistera i flaša, do raznih tkanina, tepiha, odeće, cirada, i naravno, ribljih iznutrica.

Jedino metal može da se proda za nešto veće novce pa ga valjda zato i nema u tim količinama.

Prizor na fotografiji jedan je od „benignijih“ primera kako izgleda okruženje jedne poznate marine u Beogradu koja okuplja veći broj ribara i drugih ljubitelja čamaca, ribolova i reke.