Početna Magazin Godine Srbija Krovne badže ili krovni prozori?

Krovne badže ili krovni prozori?

Krovne badže ili krovni prozori?

Jedna od najvećih dilema prilikom izgradnje ili rekonstrukcije prostora u potkrovlju jeste ona koja se tiče izbora – šta je bolje: krovne badže i krovni prozori? 

Prednost krovnih badža je u tome što uz njih ide i klasično prozorsko krilo, sa prozorom u vertikalnom položaju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dobro su rešenje i kada je krov manji a potkrovlje „plitko“, pa dogradnjom badže u potkrovlju dobijamo još kvadratni metar ili dva pune visine gde se može stajati uspravno.

Mana krovnih baža? Mana je pre svega ograničena količina svetla koja je zbog geometrije badže i krova daleko manja od one koja bi trebalo da se dobije od prozorskog okna iste površine. Ovo je problem naročito kada se badža nalazi na severnoj strani krova.
Krovni prozor upravo u ovome ima svoju glavnu prednost – čak i najmanji krovni prozor okupaće potkovlje svetlošću bilo da je na južnoj ili severnoj strani krova.
Mana ima nekoliko: od toga da je zaštita od sunca najčešće obavezna, do toga da se neretko dešava da prozor ostane zaboravljen u otvorenom položaju kada počne kiša a mi nismo blizu doma da bismo ga mogli zatvoriti.
Pa ipak, postoje rešenja za sve probleme krovnih prozora. Ona su nekada skuplja, ali ne bi ih trebalo odbaciti tako brzo, bar ne dok se izračuna cena badža kao alternative, ali, ne po principu jedan prozor jedna badža, nego po rezultatu – koliko prozora ili badža je potrebno za određenu količinu svetla u prostoru.