Početna Magazin Godine Uređaj koji čita praćenjem prsta

Uređaj koji čita praćenjem prsta

FingerReader je uređaj koji naglas čita bilo koji tekst ka kome se uperi prst na kome se ovaj uređaj nalazi

Današnja tehnologija olakšala je donekle slabovidim i slepim ljudima snalaženje u svakodnevnom životu. Međutim, ta ista tehnologija je stvorila i novi svet u kome za većinu slepih i slabovidih nema mesta ili je ono dostupno samo retkima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Time su te osobe diskriminisane, a sam novi, tehnološki svet gubi potencijalni doprinos koji bi inače oni mogli dati njegovom razvoju.

Brajev alfabet, koliko god i dan-danas bio koristan ne može da pomogne ovim osobama u mnogim situacijama gde je potrebna mogućnost čitanja radi korišćenja sadržaja (npr. novine, blogovi) ili učestvovanja u aktivnosti (npr. četovi, društvene mreže). Audiovizuelni softver takođe ima ograničenu primenu.Zato su istraživači sa MIT-a (MIT Media Lab’s Fluid Interfaces group), osmislili FingerReader (PrstČitač). Prototip se pokazao sasvim sposobnim za čitanje naglas bilo kog teksta ka kome je uperen prst na kome se nalazi ovaj uređaj.
Evo kako ga oni opisuju:

„FingerReader je uređaj koji se nosi kako bi pomogao u čitanju štampanog teksta. To je alat kako za ljude oštećenog vida kojima je potrebna pomoć oko štampanog teksta, tako i za one kojima je potrebna pomoć u prevodu.

Osoba koja ga nosi skenira liniju teksta pomoću prsta i prima zvučnu povratnu informaciju o rečima i taktilnu povratnu informaciju o izgledu stranice: početak i kraj reda, novi red i druge znake.

Algoritam FingerReader-a ume da otkrije i pruži informaciju o tome kada korisnik odluta od pravca teksta i pomaže da se pravac održi skeniranjem pokreta u okviru linije.“

Kao što se vidi u videu, FingerReader je pomalo spor i malčice mucav, ali radi.