Početna Magazin Godine Društvo Sprema se oluja na tržištu rada

Sprema se oluja na tržištu rada

U SAD će u narednih 5-10 godina 25-40% zaposlenih otići u penziju – svaki treći zaposleni u veoma kratkom roku, a zameniće ih pripadnici mlađih generacija sa drugačijim pogledima na… sve.

Mark Hard, predsednik kompanije Orakl, najavljuje brze ogromne promene na tržištu poslova. On kaže da je to ujedno i prilika za one lidere koji umeju da gledaju napred, i da stvore sposobne radnike i kvalitetnije odnose sa klijentima. Hard izdvaja tri glavna razloga za nove strategije:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

1. Demografska revolucija na svim kontinentima – U SAD će u narednih 5-10 godina 25-40% zaposlenih otići u penziju – svaki treći zaposleni u veoma kratkom roku, a zameniće ih pripadnici mlađih generacija sa drugačijim pogledima na… sve. Nastupiće rat za mladim talentima na koji nova generacija direktora treba da se pripremi.

2. Revolucija podataka – Direktori širom sveta kažu da se njihove baze podataka šire prema stopi od 40% godišnje, a cena skladištenja je otprilike 7,5 hiljada dolara po terabajtu. Tako troškovi za održavanje sistema koštaju kompanije sve više i više, što je obrazac koji ne može da se nastavi u nedogled i treba tražiti alternative.

3. Revolucija uređaja – Internet svakim danom postaje sve prisutniji, od uređaja do svakodnevnih predmeta koje koristimo. Danas 8-9 milijardi uređaja povezanih internetom pravi dodatni pritisak na baze podataka, a uskoro će ih biti i 50 milijardi. Ovde nije samo reč računarima, tabletima, beloj tehnici i kontroli u zgradama, već i senzorima za ispitivanja zemljine kore, kvaliteta vazduha, osunčanosti, itd.