Početna Magazin Godine Ekonomija Uporedni troškovi života u zemljama sveta

Uporedni troškovi života u zemljama sveta

Uporedni troškovi života u zemljama sveta

Mapa sveta sajta MoveHub slikovito pokazuje odnos troškova života u različitim zemljama sveta, i to na osnovu indeksa potrošačkih cena radi dobijanja realnije slike stanja…

Indeks potrošačkih cena (Consumer Price Index – CPI) obuhvata: cenu namirnica, troškove prevoza, cene u restoranima različitih klasa i visinu izdataka koje građani moraju da izdvoje za račune.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Upoređivane su cene namirnica: mesa, hleba, pirinča, jaja, voća, povrća i alkoholnih pića, a troškovi prevoza uključuju cenu pojedinačne i mesečne karte za gradski saobraćaj, cene goriva, taksija, itd. Prilikom izrade mape kao kriterijum nije uzeta prosečna plata.

Cena življenja u zemljama sa mape je upoređena sa cenom življenja u Njujorku, pa bi tako, na primer, život u Indiji (CPI 27) bio 73 odsto jeftiniji nego u „Velikoj jabuci“. Sa druge strane, život u najskupljoj zemlji na svetu – Švajcarskoj (CPI 126), skuplji je od onog u Njujorku za 26 procenata.

Srbija (CPI 43), zajedno sa većinom drugih zemalja u okruženju, našla se u društvu jeftinijih zemalja u kojima je život upola jeftiniji nego u Njujorku. Od bivših jugoslovenskih republika je za život najjeftinija Makedonija (CPI 37, ujedno je i 8. najjeftinija zemlja na svetu), dok je život najskuplji u Sloveniji (CPI 65), napominje Blic.

Kompletnu listu možete pogledati na sajtu numbeo.com.

Mapa sajta MoveHub (na linku izvor):

troskovi-zivota-drzava-svet-srbija