Početna Magazin Godine Društvo Unosne prevare u zdravstvu SAD

Unosne prevare u zdravstvu SAD

Neverovatan je obim pronevera u američkom zdravstvu. Varalice vole američku zdravstvenu zaštitu, piše Economist, iz dva razloga: prvo, kao i kod banaka, tu ima novca (nijedna druga zemlja ne troši toliko na lekove i operacije); drugo, za razliku od banaka, skoro da nema zaštite.

SAD su samo tokom 2011. godine izgubile između 82 milijarde i 272 milijarde dolara zbog prevara i zloupotreba u zdravstvu. Veći broj čini 10 odsto troškova u zdravstvu i 1,7 odsto BDP SAD, ili skoro dva puta više od budžeta za britansko zdravstvo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Neke prevare su jednostavne: pacijenti koriste benefite na koje nemaju pravo, dobavljači naplaćuju Medicaid-u nepostojeće usluge (npr, jedan lekar je nedavno optužen da je naplatio 1.000 električnih invalidskih kolica). Sofisticiranije prevare uključuju i udruženja zdravstvenih radnika i pacijenata. Prevaranti obilaze domove za stare u potrazi za ljudima koji su spremni, za nekoliko stotina dolara, da povere nabavku svojih lekova apotekarima koji im daju jeftinije, a Medicare-u naplaćuju skuplje.

Kriminalne grupe prelaze sa kokaina na lekove na recept – zarada je podjednako dobra, a rizik od hapšenja ili nasilne smrti manji. Kradljivci identiteta shvatili su da je medicinska dokumentacija vrednija od brojeva kreditnih kartica. Kada se kartica ukrade, žrtva to brzo primeti. Kada se fotokopira kartica Medicare, ujka Sem plaća godinama, dok neko ne otkrije prevaru.

Teško je ogroman sistem napraviti sigurnim – pružaoci usluga koji imaju ugovor sa Medicare-om obrade 4,5 miliona zahteva dnevno. Ali besmislena složenost sistema čini stvari još gorim. Da li je zaista potrebno 140.000 šifri za naplatu, koliko će Medicare imati sledeće godine, od čega je npr. devet za napade kornjača? Štetna mešavina nestručnosti i političkih blokada čini stvar još gorom.

Uostalom, istraživanja su pokazala da komplikovana administracija i nepotrebni lekarski tretmani koštaju zdravstveni sistem više novca nego što to čine prevare. Možda to i jeste pravi zločin, zaključuje Economist.