Početna Magazin Godine Društvo Srbija i Bugarska: isti broj stanovnika, ali različita demografska struktura

Srbija i Bugarska: isti broj stanovnika, ali različita demografska struktura

Pad broja rođene dece predstavlja „nevidljive žrtve“ tranzicije, a ukoliko bismo taj pad uzeli kao jedinicu mere za brzinu tranzicije, Bugari su u tranziciji bili dvostruko uspešniji od nas

Budući da će, ako je suditi procenama Međunarodnog monetarnog fonda, Hrvatska i Slovenija u predstojećem periodu imati lošije ekonomske rezultate od naših, kretanja u Srbiji trebalo bi porediti sa ekonomskim i drugim kretanjima u Bugarskoj i Rumuniji. Pošto rumunski podaci nisu upotrebljivi za analize, portal Makroekonomija rešio je da uporedi demografske podatke Srbije (bez KiM) i Bugarske koje su sada gotovo izjednačene po broju stanovnika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pod pretpostavkom da se isto definišu gradska i druga naselja, u urbanim sredinama Bugarske živi milion stanovnika više nego što je slučaj u Srbiji. Dok u urbanim sredinama Srbije živi 59,4 odsto stanovništva, u Bugarskoj je taj procenat 73 odsto.

Istorija dva naroda oslikala se na demografskoj strukturi stanovništva. Vidi se gubitak u ljudstvu kao posledica žrtava u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, a tokom 90-ih godina XX veka Srbija je imala veliki priliv izbeglica, dok je Bugarska beležila veliki odliv stanovništva tokom te i naredne decenije.

U Srbiji su najbrojniji tzv. bejbibumeri, odnosno generacija rođena nakon Drugog svetskog rata (596.279 ljudi starosti od 55 do 59 godina), a u Bugarskoj je najbrojnija generacija dece bejbibumera tj. oni koji su u vreme popisa imali od 35 do 39 godina (553.603).

Pad broja rođene dece predstavlja „nevidljive žrtve“ tranzicije, a ukoliko bismo taj pad uzeli kao jedinicu mere za brzinu tranzicije, Bugari su u tranziciji bili dvostruko uspešniji od nas, piše Makroekonomija.
Naime, u Bugarskoj je 489 hiljada osoba od 25 do 29 godina, a 319 hiljada uzrasta od 15 do 19 godina, što je za 170 hiljada manje, odnosno za 35 odsto. U Srbiji onih od 25 do 29 godina ima 480 hiljada, a uzrasta od 15 do 19 godina – 402 hiljade, što je manje za 78 hiljada, odnosno 16,3 odsto.

Napominje se, ipak, da je tranzicija kod nas kasnila i da je i dalje u zastoju. Sa druge strane, za razliku od Srbije, Bugarska ima razvijen poreski sistem za borbu protiv bele kuge: poreska oslobađanja za roditelje sa nižim primanjima i sa dvoje dece i veće poreske stope za samce.