Ekonomija Magazin Godine Svet

Penzioni sistem Britanije (4): Politički korektna metoda procene

Ionako problematična sudbina penzionog sistema Velike Britanije, iznesena od strane Zavoda za statistiku (ONS) 2012. godine, mogla je biti još teža.

Naime, za prognoze je korišćena jedna od brojnih metoda pretvaranja budućih iznosa u današnju vrednost novca (discount rate), a odabir metode je praktično – političko pitanje.

Zavod je koristio razliku od tri odsto kao što preporučuje Eurostat, telo EU zaduženo za statistiku. Međutim, ONS je istakao da bi možda bilo moguće koristiti i odnos od svega jedan odsto s obzirom na, najverovatnije, veoma nizak stvarni ekonomski rast i u narednom periodu.

Za procene je važna i projekcija prosečnog životnog veka koja će se menjati tokom decenija, a “zaduženja” za buduće penzije svakako rastu sa produženjem života njihovih korisnika.

Međutim, iako je po prvi put zvanično predstavio ukupne troškove penzionog sistema za naredne decenije, ONS se nije posebno detaljno bavio ovim problemom.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija