Društvo Magazin Godine Zdravlje

Umiruju nas susreti sa drugim ljudima

Prema rečima psihijatra Edvarda Halovela, direktan susret licem u lice s drugim ljudima ima umirujući efekat i to u intervalima od četiri do šest sati.

Samoća najčešće pogađa starije osobe, ali sa pojavom interneta, mobilnih telefona i tableta ugroženi su i mladi koji na taj način komuniciraju sa spoljašnjim svetom.

Naime, dešava se da i osobe u punoj snazi koji imaju sreću da rade kod kuće, što uglavnom smanjuje stres i povećava produktivnost, postaju anksiozne zbog retkog direktnog kontakta s drugim ljudima.

Prema rečima psihijatra Edvarda Halovela, autora knjige “Ludački zauzet”, direktan susret licem u lice s drugim ljudima ima umirujući efekat i to u intervalima od četiri do šest sati.

Prema istraživanju obavljenom na Medicinskom fakultetu u Čikagu, upravo promena u hormonima u mozgu koja nastaje u uslovima socijalne izolacije odgovorna je za pojavu agresije i anksioznosti kod laboratorijskih ispitivanja obavljenih na miševima, piše časopis “Sensa”.

– Mnoga istraživanja potvrđuju važnost naših međuljudskih kontakata koja je do sada bila zanemarivana – kaže dr Halovel. On smatra da ljudi sebi treba da obezbede redovne kontakte s drugim ljudima: – Nije važno da li će to biti samo odlazak kod frizera ili kafica sa prijateljicom, važno je da budemo u direktnoj interakciji, a ne da pričamo telefonom ili ćaskamo na četu – kaže dr Halovel.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija