Magazin Godine Srbija

Udruženje sindikata penzionera Srbije tražilo formiranje anketnog odbora za Fond PIO

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) uputilo je predsednici Skupštine Srbije, Maji Gojković, pismo u kome je poziva da podrži inicijativu ove organizacije da se formira anketni odbor u Skupštini Srbije.

Penzioneri traže da se anketni odbor formira sa zadatkom da utvrdi:

 • da li je u proteklih 25 godina bilo nenamenskog i protivzakonitog trošenja sredstava PIO Fonda, da li je bilo prekoračenja ili zloupotreba ovlašćenja rukovodilaca Fonda, kao i da li je bilo elemenata organizovanog kriminala;
 • tačan popis sadašnje imovine PIO fonda, imovinu koja je otuđena iz Fonda i šta je sve finansirano sredstvima ovog Fonda;
 • da li se radi i dokle se stiglo sa reformom penzionog sistema.

U skladu sa Skupštinskom procedurom, inicijativu za formiranje anketnog odbora pokrenuo je prof. dr Janko Veselinović – Pokret za preokret, a Udruženje sindikata penzionera Srbije, pozvalo je predsednicu Skupštine, predsednike poslaničkih klubova i sve poslanike da podrže ovu inicijativu.

Građani Srbije imaju pravo da znaju istinu

Često u svojim izjavama medijima, odgovorni iz Vlade Srbije potenciraju da današnji transferi sredstava iz budžeta dosežu čak do 49 odsto u pogledu finasiranja rashoda Fonda PIO. Zato USPS smatra da jedino formiranjem anketnog odbora u Skupštini može da se sazna prava istina o tome da li je bilo zloupotreba u PIO Fondu.

Prema saznanjima USPS-a, u poslednje dve decenije mnoge obaveze koje su stavljene u nadležnost RF PIO ne spadaju u domen penzijskog i invalidskog osiguranja u njihovom izvornom obliku, već u isključivu nadležnost države, te je ta činjenica razlog za povećani transfer sredstava iz budžeta Republike Srbije za isplatu rashoda RF PIO.

Postoje osnovane sumnje, tvrde u ovom udruženju, da je grad Beograd koristio sredstva PIO fonda za gradnju kapitalnih objekata kao što su Sava centar, Gazela i drugi objekti, s tim da ta sredstva do dana današnjeg nisu vraćena.

Osim izgradnje kapitalnih objekata, postoje indicije da su pojedinci koristili sredstva za (šverc) tj. kupovinu cigareta, i preprodaju istih za vreme bombardovanja, po trafikama širom Srbije, kao i da su uzimane otpremnine u iznosima i do 20.000 tadašnjih nemačkih maraka, navodno zbog smanjenja broja zaposlenih u Fondu PIO, bez prava zaposlenja u državnoj upravi (za šta USPS navodi da ne znaju po čijoj odluci) a zatim se zapošljavali, čak i na istim radnim mestima.

Udruženje sindikata penzionera Srbije pita:

Kako i pod kojim uslovima je vršena adaptacija zgrade PIO fonda u Nemanjinoj 30 u Beogradu i njenih filijala? Šta je sa sredstvima PIO fonda gde su bili osigurani advokati, i u to vreme privatni preduzetnici sa sedištem na Novom Beogradu?

Koliko fizičkih lica koristi sredstva iz PIO fonda a da po tom osnovu nikada nisu uplaćivali nikakva sredstva u PIO fond (tuđa nega i pomoć, invalidnine, zdravstveno osiguranje penzionera i dr) iz domena obaveze i nadležnosti države?

Smatraju da je od izuzetnog značaja pitanje zašto ni do danas nije popisana sva imovina PIO Fonda u Srbiji – banje, rehabilitacioni centri i sve drugo u šta su ulagana sredstva iz Fonda, kao i šta je od toga i na koji način prodato i uništeno, a kako se gazduje sa onim što je još uvek u upotrebi.

Anketni odbor je u obavezi da utvrdi činjenice o korišćenju sredstava, da imenuje neosnovane korisnike, eventualne malverzacije, pljačke i sl. te da o tome obavesti javnost, zato što građani Srbije imaju pravo da znaju istinu.

Udruženje sindikata penzionera Srbije u saopštenju, izdatom 18. decembra 2015. godine, kaže da u potpunosti razumeju tešku ekonomsku, političku i spoljnopolitičku situaciju u Srbiji i oko nje, kao i izjave predsednika Vlade Srbije, gospodina Aleksandra Vučića, da nije lako u takvoj situaciji rešavati nasleđene probleme.

Saopštenje Udruženje sindikata penzionera Srbije, koje potpisuje njegov predsednik Milorad Vujasinović, završava se konstatacijom:

Istina o nasleđenim problemima, o zloupotrebama, krađama, nezakonitom bogaćenju, potrebna nam je da bismo konačno uspostavili sistem odgovornosti za sve što činimo i što ne činimo, svuda i na svakom mestu, u sadašnjosti i prošlosti.

Bez toga, ne možemo u budućnost, zato što nećemo da nam i budućnost bude ista kao prošlost.
Mi danas, tražimo, samo istinu. Da li je i to previše – saznaćemo uskoro.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

4 Comments

Click here to post a comment
 • Država je privatizovala RF PIO jer je od 7 članova UO 4 člana iz Vlade i donose odluke kako *gazda* kaže! Svaka vlast je iz tog fonda zahvatala koliko joj je trebalo. Sada hoće i ovo što je ostalo od imovine da rasproda. Niko od njih ne misli na budućnost. Zato mislim da ova inicijativa neće proći ali je dobro da se o njoj piše, makar da vlastodršcima smanjimo apetite i daljnje osiromašenje Fonda PIO.

  • Potpuno se slažem sa vašim komentarom. I još da dodam, više puta sam pisala o tome. Da li je ikad i kada država uplatila sredstva u Fond PIO, za radnike kojima je povezivan radni staž, jer njima poslodavac nije uplati doprinos za PIO? Ko se tu ovajdio? Šta je sa minimalnim penzijama odnosno sa razlikom između visine penzije koja proističe između uplaćenih doprinosa i penzije koja se isplaćuje? Na čiji teret to ide? Jasno je da su to značajna sredstva. I da se ne zaboravi da su mnogi otišli u penziju sa stažom od 15 godina. Više puta čujemo i od samog vrha vlasti da kod povećanja penzija neko je dobijao u masi veće povećanje a neko manje zato što se se primenjuje procentualno povećanje. Izvinite ali i doprinos se i dan danas uplaćuje primenom procenta, a ne u apsolutnom iznosu. Prosto tu ne može da se primeni princip svima isto. Neko je uplaćivao veći doprinos, neko je odradio pun radni vek i ružno je kriviti penzionere, koji su odradili pun radni vek i pošteno plaćali doprinos za PIO. A pogotovu je ružno kriviti penzionere ako je neko pokrao ta sredstva ili nedomaćinski raspolagao njima. Gde je bila tu država i njeni kontrolni organi? Gde su i danas? Ako je predhodna vlast neosnovano povećala penzije, zašto nisu umanjene sve penzije, koje su tada povećane, čak i da se vrate sredstva? Evidentno da prema zakonskim kriterijumima su sve penzije male i da nisu neosnovano povećane.

 • RF PIO je formiran 1992. godine, i sada ima ljudi na ključnim položajima od prvog dana da su na istom radnom mestu. To je najjača institucija Državne uprave za manipulaciju sa ljudima i nezakonito trošenje novca iz budžeta Srbije. Nije potreban ANKETNI ODBOR. Postoji DRI. Sretenović je napisao izveštaj i objavljen je na njihovom Sajtu. On dovoljno govori, bez da sada neki amateri iz Skupštine skeniraju RF PIO. U čemu je problem. Pravosudni sistem ne postoji, postoji ali radi po naređenju države. Sretenović je napisao da 6.000 presuda Upravnog suda RF PIO neće da izvrši i sve se odnose na vanredno usklađivanje penzija vojnih penzionera od 01.01.2008. godine za 11,06%. To zna i Vlada i donosi nekakav Zaključak kojim daje saglasnost RF PIO da nastavi da pljačka vojne penzionera. Upravni sud postoji šest godina i podupire RF PIO da pljačka vojne penzionere, ne sme da preduzme zakonske mere pa da prisili RF PIO da izvrši njegove presude. Ustavni sud kaže da umanjenje vojnih penzija u proseku za oko 20% nije veliko opterećenje za penzionere i nije potrebno tu pljačku sprovoditi putem donetog rešenja. Krkobabić Milan kaže da su penzioneri dobrovoljno pristali na umanjenje penzija da bi spasili Srbiju od bankrotstva. itd, itd.

 • Konstatacija o neustavnom smanjenju penzija,političkoj odluci ustavnog suda i stalnim pričama o tome,neće promeniti ništa.
  Neko je pojeo P.F. KAKO KAŽU OVI NA VLASTI,ALI NEKO JE POJEO I STARU DEVIZNU ŠTEDNJU,PREPOROD SRBIJE I OSTALO,PA JE VRAĆENO,i nismo mi ti koji su ga pojeli.
  Očigledno da je pretnja tužbom sudu u strazbur prazna pretnja koja se nikada neće ostvariti.
  Ukoliko je tužba neosnovana, onda svakako je umanjenje osnovano,odnosno zakonito.
  Definitivno se izjasnite povodom toga i nemojte nas više zamajavati praznim pričama.
  Ili ima tužbe ili nema.
  Naravno da smo uz vas,ali da bismo se pridružili u zajedničkoj borbi,moramo zaista verovati u ono što kažete,što baš i nije slučaj.
  Ovo nije samo moje lično mišljenje,već velikog broja penzionera.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija