Početna Magazin Godine USPS pokreće inicijativu za ispitivanje trošenja sredstava Fonda PIO

USPS pokreće inicijativu za ispitivanje trošenja sredstava Fonda PIO

USPS pokreće inicijativu za ispitivanje trošenja sredstava Fonda PIO

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) pokreće inicijativu za formiranje Anketnog odbora Skupštine Srbije sa ciljem, da ispita kako su trošena sredstva Republičkog fonda PIO u poslednje dve i po decenije, s obzirom da odgovorni iz Vlade Republike Srbije, vrlo često potenciraju  da današnji transferi sredstava iz budžeta dosežu čak do 49 odsto u pogledu finasiranja rashoda Fonda PIO – navodi se u saopštenju USPS-a.

Naime, u poslednjih dve decenije mnoge obaveze koje su stavljene u nadležnost RFPIO ne spadaju u domen penzijskog i invalidskog osiguranja u njihovom izvornom obliku, već u isključivu nadležnost države, te je ta činjenica razlog za povećani transfer sredstava iz budžeta Republike Srbije za isplatu rashoda RFPIO.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Postoje osnovane sumnje da je grad Beograd koristio sredstva PIO fonda za gradnju kapitalnih objekata kao sto su Sava Centar, Gazela, i drugi objekti, s tim da ta sredstva  do dana današnjeg nisu vraćena.

Osim izgradnje kapitalnih objekata, postoje indicije da su pojedinci koristili sredstva za (šverc) tj. kupovinu cigareta, i  prodaju istih za vreme bombardovanja, ispred  zgrade “Politike“ a kasnije  i po trafikama ove novinske kuće, kao i da su uzimane otpremnine u iznosima i do 20.000 tadašnjih  nemačkih maraka,  navodno zbog napuštanja radnog mesta u Fondu PIO, bez prava zaposlenja u državnoj upravi (ne znamo po čijoj odluci) a zatim se zapošljavali,  čak i na istim radnim mestima.

Kako i pod kojim uslovima je vršena adaptacija zgrade PIO fonda u Nemanjinoj 30 u Beogradu i njenih   filijala?

Šta je sa sredstvima PIO fonda, gde su bili osigurani advokati, i u to vreme privatni preduzetnici sa sedištem na Novom Beogradu?

Koliko fizičkih lica koriste sredstva iz PIO fonda a da po tom osnovu nikada nisu uplaćivali nikakva sredstva u PIO fond (tuđa nega i pomoć, invalidnine, zdravstveno osiguranje penzionera i dr) iz domena obaveze i nadležnosti države.

Anketni odbor je u obavezi da utvrdi činjenično korišćenje sredstava, da imenuje ne osnovane korisnike, eventualne malverzacije , pljačke i sl. te da o tome obavesti javnost.

IZVRŠNI ODBOR USPS