Početna Magazin Godine Udarom virusa malih boginja na kancer, izlečena žena

Udarom virusa malih boginja na kancer, izlečena žena

Žena sa multipli mijelomom (plazmocitom) izlečena i njen organizam u potpunosti očišćen od malignih ćelija raka pomoću virusa malih boginja.

Ovo je urađeno u Majo klinici, jednoj od ustanova koja se bavi razvojem onkoloških viroterapija – korišćenje redizajniranih virusa u borbi protiv ćelija raka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Stiven Rasel sa Majo klinike, koji je predvodio istraživanje, objašnjava da je zamisao veoma jednostavna. „Prirodno, virusi ulaze u organizam i uništavaju tkivo.“ Međutim, od jednostavne zamisli do uspeha poduhvata, često prođe dosta vremena.

Viroterapija se praktikuje od 50-ih godina XX veka. Ali su, tek prošlog meseca, aprila 2014. godine, istraživači sa Majo klinike dokazali u kliničkom istraživanju da uništavanje kancera pomoću virusa koji zaražavaju i ubijaju ćelije raka, a štede normalno tkivo, može biti efikasno protiv smrtonosnog raka multipli mijeloma. Rezultati su objavljeni u časopisu Mayo Clinic Proceedings.

Dve pacijenatkinje koje su izabrane za istraživanje, primile su jednu intravenoznu dozu redizajniranog virusa malih boginja (MV-NIS) koje su selektivno otrovne za plazma ćelije mijeloma.
Obe su odreagovale, pokazujući smanjenje kako kancera koštane srži tako i mijeloma proteina. Jedan pacijent, 49-godišnja žena, potpuno se oporavila od mijeloma i nema naznaka remisije ćelija raka već šest meseci. Druga pacijentkinja je preminula.

U svom članku, istraživači objašnjavaju da su ove dve pacijentkinje izabrane jer su bile prve kod kojih je upotrebljena najveća moguća doza, jer su imale ograničeno prethodno izlaganje malim boginjama i zato su imali manje antitela virusa i nisu imale više drugih opcija za lečenje. Istraživači kažu da je kod ovakvih invazivnih bolesti potrebno biti podjednako agresivan.