Početna Magazin Godine Udarom virusa malih boginja na kancer, izlečena žena

Udarom virusa malih boginja na kancer, izlečena žena

Žena sa multipli mijelomom (plazmocitom) izlečena i njen organizam u potpunosti očišćen od malignih ćelija raka pomoću virusa malih boginja.

Ovo je urađeno u Majo klinici, jednoj od ustanova koja se bavi razvojem onkoloških viroterapija – korišćenje redizajniranih virusa u borbi protiv ćelija raka.

Stiven Rasel sa Majo klinike, koji je predvodio istraživanje, objašnjava da je zamisao veoma jednostavna. „Prirodno, virusi ulaze u organizam i uništavaju tkivo.“ Međutim, od jednostavne zamisli do uspeha poduhvata, često prođe dosta vremena.

Viroterapija se praktikuje od 50-ih godina XX veka. Ali su, tek prošlog meseca, aprila 2014. godine, istraživači sa Majo klinike dokazali u kliničkom istraživanju da uništavanje kancera pomoću virusa koji zaražavaju i ubijaju ćelije raka, a štede normalno tkivo, može biti efikasno protiv smrtonosnog raka multipli mijeloma. Rezultati su objavljeni u časopisu Mayo Clinic Proceedings.

Dve pacijenatkinje koje su izabrane za istraživanje, primile su jednu intravenoznu dozu redizajniranog virusa malih boginja (MV-NIS) koje su selektivno otrovne za plazma ćelije mijeloma.
Obe su odreagovale, pokazujući smanjenje kako kancera koštane srži tako i mijeloma proteina. Jedan pacijent, 49-godišnja žena, potpuno se oporavila od mijeloma i nema naznaka remisije ćelija raka već šest meseci. Druga pacijentkinja je preminula.

U svom članku, istraživači objašnjavaju da su ove dve pacijentkinje izabrane jer su bile prve kod kojih je upotrebljena najveća moguća doza, jer su imale ograničeno prethodno izlaganje malim boginjama i zato su imali manje antitela virusa i nisu imale više drugih opcija za lečenje. Istraživači kažu da je kod ovakvih invazivnih bolesti potrebno biti podjednako agresivan.