Društvo Ekonomija Magazin Godine Svet

Dečji rad na poljima duvana u SAD

Hjuman Rajts Voč intervjuisao je preko 140 dece, od 7 do 18 godina, koja tokom letnjeg raspusta rade na proizvodnji duvana u SAD, i to od 50 do 60 sati nedeljno.

Organizacija za ljudska prava Hjuman Rajts Voč (Human Rights Watc – HRW), objavila je izveštaj na 140 strana o dečjem radu na poljima duvana u četiri američke države u kojima se uzgaja 90 odsto američkog duvana: Severna Karolina, Kentaki, Tenesi i Virdžinija.

Izveštaj otkriva da industrija duvana koristi rupe u zakonima po kojima je rad dece u polju dozvoljen, kako bi mogla učiti zanat na porodičnim farmama, ali, ovde je reč o običnom radu za poslodavca, a neka deca imaju i svega sedam godina.

Istraživači su intervjuisali preko 140 dece, od 7 do 18 godina, koja rade u poljima, i to 50-60 sati nedeljno (10-12 sati pet dana nedeljno, ili 8-9 sati svih sedam dana u nedelji).

Reč je o deci iz siromašnih porodica u središnjem delu istoka SAD, na pola puta od bogatog severa (Njujork), i bogatog juga (Florida). Ova deca idu u školu, ali leta provode zarađujući za nju, ali i za svoje porodice. Izveštaj navodi i teške posledice po zdravlje dece zbog intezivnog kontakta sa duvanom.

Poznati proizvođač cigareta, Filip Moris, u svom odgovoru na izveštaj, obećao je da će proširiti svoj interni nadzor nad svojim dobavljačima, ali su ipak ostali pri stavu da se ne slažu sa zahtevom organizacije da se pooštre propisi vezani za dečiji rad u industriji duvana, prenosi RT. Izveštaj možete potražiti na sajtu organizacije HRW.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija