Početna Magazin Godine Ustavni sud Srbije, na inicijativu „Dosta je bilo“, ukinuo prinudno smanjenje penzija u Vršcu

Ustavni sud Srbije, na inicijativu „Dosta je bilo“, ukinuo prinudno smanjenje penzija u Vršcu

Ustavni sud Srbije, na inicijativu „Dosta je bilo“, ukinuo prinudno smanjenje penzija u Vršcu

Ustavni sud Republike Srbije prihvatio je inicijativu pokreta „Dosta je bilo“ i prekinuo višegodišnje prinudno smanjenje penzija u Vršcu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Vršac

„Dosta je bilo“ je podneo inicijativu za ocenu zakonitosti odluke o samodoprinosu u Vršcu kojom se svakog meseca prinudno uzimao deo penzija još od 1995. godine. Odluka je predviđala da se penzije prinudno umanjuju do novembra 2025. godine. Pokret „Dosta je bilo“ je pre tri godine podneo inicijativu Ustavnom sudu da bi zaštitio prava penzionera. Ovo je prva pobeda „Dosta je bilo“ na Ustavnom sudu.

Ustavni sud je uvažio sve zakonske argumente Saše Radulovića i utvrdio da su delovi Odluke o samodoprinosu za izgradnju kanalizacije u Vršcu u suprotnosti sa zakonom o porezima i doprinosima i Zakonom o finansiranju lokalne samouprave. Ovom odlukom Ustavnog suda se ukida ova nemoralna i nehumana obaveza za penzionere.

Sve ove godine različite političke stranke su se smenjivale na vlasti u Vršcu, ali su sve održale kontinuitet protivzakonitog pljačkanja penzionera. Spornom Odlukom o uvođenju samodoprinosa iz 1995. godine svim penzionerima na teritoriji Vršca automatski je bio obustavljan iznos od 1,30 odsto od iznosa penzije na ime doprinosa.

Iako je Pokrajnski ombudsman dao preporuku da Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje prestane sa obustavom iznosa od 1,30 odsto dok im penzioneri ne daju pismenu saglasnost i iako se to u kratkom periodu primenjivalo, političkim pritiskom javnog pravobranilaštva opštine Vršac nastavilo se ovo neustavno otimanje od penzionera.

Saša Radulović i pravni tim „Dosta je bilo“ do sada su podneli više važnih ustavnih inicijativa, na primer da se poništi Vučićevo neustavno smanjenje penzija kojim se u budžetu štedi 180 miliona evra, dok se na subvencije i pokrivanje gubitaka partijskih upravljačkih kadrova rasipa dve milijarde evra godišnje. Otimanje tuđe imovine, pogotovo otimanje od penzionera, duboko je nemoralno i necivilizacijsko ponašanje vlasti, smatraju u ovom pokretu.

Prepis Odluke Ustavnog suda Republike Srbije

Ustavni sud u sastavu: predsednik Vesna Ilić Prelić i sudije dr Marija Draškić, Bratislav Đokić, dr Goran P. Ilić, Katarina Manojlović Andrić, dr Bosa Nenadić, dr Milan Marković, dr Dragiša B. Slijepčević, Milan Stanić, dr Dragan Stojanović, mr Tomislav Stojković, Sabahudin Tahirović i Predrag Ćetković, na osnovu člana 167. stav 1 tačka 4. Ustava Republike Srbije, na sednici održanoj 1. decembra 2016. godine, doneo je

ODLUKU

  1. Utvrđuje se da odredbe člana 4. stav 1, u delu koji glasi: „penzije ostvarene u zemlji i inostranstvu“, člana 5. stav 1. tačka 1), u delu koji glasi: „na penzije“ i člana 8, u delu koji glasi: „i penzioneri“ i „odnosno penzija“ Odluke o uvođenju samodoprinosa za izgradnju kanalizacije u Vršcu, („Službeni list opštine Vršac“, broj 5/95), nisu u saglasnosti sa zakonom.
  2. Odbacuje se zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preuzetih na osnovu Odluke iz tačke 1.

O b r a z l o ž e nj e

Ustavnom sudu podneta je inicijativa za pokretanje postupka za ocenu zakonitosti odredaba člana 4. stav 1, člana 5. stav 1. tačka 19 i člana 8. Odluke navedene u izreci. Prema navodima inicijatora, osporene odredbe Odluke, kojima je predviđeno da je osnovica za izvršavanje samodoprinosa i penzija ostvarena u zemlji i inostranstvu, određuju po kojoj se stopi na tu osnovicu plaća samodoprinos i određuju koji penzioneri se oslobađaju plaćanja samodoprinosa, nesaglasne sa članom 27. stav 1. Zakona o finansiranju lokalne samouprave („Službeni glasnik RS“, br. 62/06, 47/11 i 93/12), prema kome se samodoprinos ne može uvoditi na primanja i imovinu koji su zakonom izuzeti od oporezivanja. Inicijator se poziva na Odluku Ustavnog suda Iul-235/2009 od 13. maja 2010. godine, i smatra da se na način propisan osporenim odredbama Odluke, uskraćuju stečena prava penzionera na uživanje penzij.

U odgovoru Skupštine grada Vršca se navodi da je osporena Odluka doneta na osnovu Zakona o samodoprinosu („Službeni glasnik RS“, broj 29/93), a da je osnovica za izvršavanje samodoprinosa određena saglasno članu 8. navedenog zakona. Takođe se navodi da je Odlukom uveden samodoprinos za izgradnju kanalizacije u Vršcu i da će se primenjivati do 30. novembra 2025. godine.