Društvo Magazin Godine Severna Amerika Svet

Neočekivano povećanje stope smrtnosti među američkim sredovečnim belcima

Ekonomista Angus Diter, dobitnik Nobelove nagrade 2015, sa svojom suprugom En Kejsi došao je do slučajnog i zapanjujućeg otkrića: stopa smrtnosti među američkim belcima, starosne grupe od 45 do 54 godine, porasla je za 22 odsto!

Fotografija iz teksta: Detroit, grad koji je bankrotirao

Nakon godina opadanja, stopa smrtnosti američkog belog stanovništva bez visokog obrazovanja, starosne grupe od 45 do 54 godina, porasla je tokom poslednje decenije, navodi se u istraživanju objavljenom u Proceedings of National Academy of Sciences – PNAS. To se dešava istovremeno sa daljim opadanjem stope smrtnosti crnog i hispano stanovništva te starosti, kao i sa opadanjem stope smrtnosti kod belaca starosne grupe od 65 do 74 godine (pad od dva odsto).

Ekonomisti – Angus Diton, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2015. godine i njegova supruga En Kejs, oboje sa Prinstona, došli su do ovih zaključaka slučajno, dok su proučavali nacionalne skupove podataka o smrtnosti, nivoima bola, invalidnosti i bolesti, kao i nivoe sreće i broj samoubistava.

Utvrdili su da je stopa smrtnosti kod belog stanovništva koje nije nastavilo sa školovanjem nakon srednje škole, između 1999. i 2013. godine porasla za 134 smrtna slučajeva na 100.000 stanovnika, što predstavlja porast od 22 odsto. Da je stopa smrtnosti nastavila da opada istom brzinom kao u periodu od 1979. do 1998. godine, bilo bi pola miliona smrtnih slučajeva manje u periodu od 1999. do 2013. godine.

„Ova promena (…) svojstvena je Sjedinjenim Američkim Državama: nijedna druga bogata zemlja nije doživela sličan preokret“, kažu ovi naučnici.

Stopa smrtnosti kod belog stanovništva (415 na 100.000) ostaje niža u odnosu na stopu smrtnosti kod crnaca (581), ali je sada mnogo veća nego kod latino stanovništva (262).

Ovaj fenomen se pripisuje samoubistvima, korišćenju droga i alkoholizmu (hroničnim bolestima jetre i cirozi). Ovi problemi su smanjeni kod crnaca i stanovništva hispano porekla.

Naučnici su razmatrali niz mogućih objašnjenja, uključujući i razlike u broju prepisanih lekova protiv bolova i njihovu zloupotrebu, kao i stav belaca po pitanju njihove finansijske budućnosti koji je sad više pesimistički nego ranije. Međutim, ovim faktorima ne može u potpunosti da se objasni fenomen.

Analizirali su loše zdravstvene pokazatelje i otkrili da su sredovečne osobe, za razliku od mlađih i starijih, prethodnih godina mnogo više prijavljivale da ih nešto boli. Trećina ove starosne grupe tvrdila je da je patila od hroničnog bola u zglobovima – u periodu od 2011. do 2013. godine, a jedna od sedam osoba rekla je da je patila od ishijalgije. Manje obrazovane osobe žalile su se češće na bol i bile su lošijeg opšteg zdravstvenog stanja.

Slabije obrazovani belci bili su i u većim finansijskim nevoljama. Tokom perioda koji je proučavan, prihodi, posmatrani nakon prilagođavanja inflaciji, smanjili su se za 19 odsto.

Zabeleženo je uporedo povećanje broja belih osoba sa mentalnim bolestima i povećanje broja onih koji imaju poteškoća u socijalizaciji.

Stope smrtnosti su povećane istovremeno sa bolom, lošim zdravstvenim stanjem i finansijskim nevoljama, zaključili su naučnici. To su činioci kojima se može objasniti povećanje smrtnih slučajeva usled samoubistava i usled bolesti zavisnosti.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija