Magazin Godine Srbija

U Nišu se vraćaju imena naših baka i deka

Matičari u Nišu 2013. godine najčešće su se sretali sa imenima Nikolina i Nikolija, a učestalost se dodatno povećava decembra kada vernici slave Svetog Nikolu, pišu Južne vesti.

Prema rečima zamenika matičara Vesne Đikić, u određenoj su se meri počela vraćati i tradicionalna imena.

Tako su 2013. godine u knjige nekoliko puta upisana imena Vera, Mitra i Branka, a nekada veoma često ima Marija sada se javlja izuzetno retko.

– Za dečake rođene 2013. godine najčešće je bilo Vuk, Mateja, Andrej, Andrija, Nemanja, Uroš, Lazar i Pavle. Imali smo i desetak Konstantina, što ranijih godina nije bio slučaj. Često se danas daje ime Maksim, a imamo i dva Vidaka – kaže Đikić.

Đikić dodaje da poslednjih godina nema “ekspanzije” određenog imena. Poslednjih godina imena su mnogo raznovrsnija nego ranije. Popularnost imena traje godinu ili dve, a onda ga zamene nova i drugačija.

Ukoliko matičar proceni da ime koje roditelji žele da daju vređa ličnost deteta oni mogu odbiti da ga upišu pod tim imenom, ali u niškoj matičnoj službi tvrde da se sa time još nisu susreli. U niške matične knjige ove godine upisano je oko 3.500 dece, što je za oko sto manje nego 2012. godine. U knjigu umrlih na teritoriji grada upisano je oko 3.300 osoba.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Add Comment

Click here to post a comment

portal Penzin

Vaš oglas na Penzinu

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Povezane teme na Penzinu

Linkovi ispod nisu reklame već povezane teme (tagovi, naslovi, itd) sa Penzina koje Gugl prepoznaje kao srodne tekstu koji trenutno čitate...