Početna Magazin Godine U Nišu se vraćaju imena naših baka i deka

U Nišu se vraćaju imena naših baka i deka

Matičari u Nišu 2013. godine najčešće su se sretali sa imenima Nikolina i Nikolija, a učestalost se dodatno povećava decembra kada vernici slave Svetog Nikolu, pišu Južne vesti.

Prema rečima zamenika matičara Vesne Đikić, u određenoj su se meri počela vraćati i tradicionalna imena.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tako su 2013. godine u knjige nekoliko puta upisana imena Vera, Mitra i Branka, a nekada veoma često ima Marija sada se javlja izuzetno retko.

– Za dečake rođene 2013. godine najčešće je bilo Vuk, Mateja, Andrej, Andrija, Nemanja, Uroš, Lazar i Pavle. Imali smo i desetak Konstantina, što ranijih godina nije bio slučaj. Često se danas daje ime Maksim, a imamo i dva Vidaka – kaže Đikić.

Đikić dodaje da poslednjih godina nema “ekspanzije” određenog imena. Poslednjih godina imena su mnogo raznovrsnija nego ranije. Popularnost imena traje godinu ili dve, a onda ga zamene nova i drugačija.

Ukoliko matičar proceni da ime koje roditelji žele da daju vređa ličnost deteta oni mogu odbiti da ga upišu pod tim imenom, ali u niškoj matičnoj službi tvrde da se sa time još nisu susreli. U niške matične knjige ove godine upisano je oko 3.500 dece, što je za oko sto manje nego 2012. godine. U knjigu umrlih na teritoriji grada upisano je oko 3.300 osoba.