Ekonomija Magazin Godine

U 2013. godini 80.000 novih penzionera

PIO fondu će kraj godine dočekati sa 0,9 odsto više korisnika kojima će biti isplaćeno 584,2 milijarde dinara, odnosno 30,8 milijardi više nego u 2012. godini.

Ivan Mimić, finansijski direktor Fonda PIO kaže da se penzije isplaćuju na 1.700.140 adresa širom Srbije.
Dragana Kalinović, direktorka Fonda PIO, kaže da penzioneri nemaju razloga da brinu o isplatama ove godine jer je novac obezbeđen:
– Očekivani prihodi od doprinosa su 302,4 milijarde dinara, a ostatak od 47 odsto, biće pokriven iz budžeta – kaže Kalinovićeva i dodaje da država neće smanjivati dotacija uprkos komentarima da penzije čine najveći rashod državnog budžeta: 
– U pitanju je zapravo igra brojkama, jer se 70 odsto penzija pokriva od doprinosa, dok država za ovu namenu dotira samo 30 odsto. Preostalih 17 odsto je namenjeno za druga medicinska i socijalna davanja, kao što su tuđe nege i pomoći.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija