Turkmenija, zemlja u kojoj je seda kosa imperativ

Turkmenija je postala, verovatno jedina, zemlja na svetu u kojoj je seda kosa imperativ za sve muškarce starije od 40.

Otkad je preuzeo mesto predsednika Turkmenije pre 14 godina, Kurbankuli Berdimuhamedov je za sebe vezao predstavu o mladosti.

Predsednik Turkmenije diže tegove u teretani, pa čak i na sastanku kabineta. Ekscentrični diktator učestvuje na konjičkim i auto trkama. Često ga prikazuju kako peva, a pojavio se i na videuu u kome repuje sa svojim unukom. Svet je obišla i vest kako je na novogodišnjoj zabavi koju je organizovala Vlada Turkemnije, sam predsednik bio di-džej.

Berdimuhamedov je, došavši na vlast, zabranio muškarcima mlađim od 40 godina da napuste zemlju.

Međutim, kako piše britanski Independent, izgleda da je 62-godišnji predsednik rešio da prihvati sopstveno starenje. Od avgusta 2019. godine, predsednik Turkmenije se u javnosti pojavljuje sa prosedom kosom.

On je počeo da sedi još u periodu pre nego što je postao predsednik. Međutim, otkad je preuzeo vlast, Berdimuhamedova kosa je postala zift crna.

Početkom ove godine je državnim institucijama sugerisano da portrete predsednika zamene novim na kojima je prikazan sa prosedom glavom.

Radio slobodna Evropa je preneo da su muškarci koji rade u državnim službama u severoistočnom regionu Turkmenije Lebapu, dobili naređenje da ne farbaju kosu pred očekivanu posetu Berdimuhamedova februara 2020. Onaj ko bi se usudio da naredbu ne ispoštuje, ne bi smeo da prisustvuje javnim skupovima tokom predsednikove posete.

Iako nije dato nikakvo objašnjenje, mnogi pretpostavljaju da naredba ima veze sa predsednikovom odlukom da više ne farba sopstvenu kosu.

Da stvar bude još bizarnija, nakon toga su vlasti u glavnom gradu Ašhabadu naredile frizerima da više ne pružaju uslugu farbanja kose muškarcima.

Diktatori sa kapricima

Kurbankuli Berdimuhamedov je drugi predsednik Turkmenije (Turkmenistan). Prvi predsednik, nakon što je Turkmenija proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, bio je Saparmurat Nijazov.

Nijazov je vladao čvrstom rukom izazivajući čuđenje u ostatku sveta svojim ponašanjem. Između ostalih neobičnih odluka, Nijazov je i dane u nedelji nazvao po članovima svoje porodice. Međutim, uprkos tome što se trudio da ovekoveči sebe postavljanjem svojih zlatnih statua po celoj zemlji, Nijazov je preminuo 2007. godine.

Tada je na vlast došao njegov zubar Kurbankuli Berdimuhamedov. Ubrzo je pokazao da će nastaviti da vlada kao diktator iako je formalno zemlja predsednička republika. I to ne kao bilo kakav diktator, već diktator sa posebnim stilom i kapricima.

Izvori: Independent, RFERL
Fotografija: Kurbankuli Berdimuhamedov, predsednik Turkmenije

Može vas interesovati: