Početna Magazin Godine Tuberkuloza je 2013. godine ubila milion i po ljudi

Tuberkuloza je 2013. godine ubila milion i po ljudi

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će biti potrebno najmanje osam milijardi dolara godišnje da bi se sprečavalo širenje epidemije tuberkuloze, naročito u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji…

Tuberkuloza je nekada bila poznata i kao „bela kuga“, jer su ljudi od nje postajali bledi i mršavi, a čuvena je po svom simptomu iskašljavanja krvavih kapljica iz pluća.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Malo je poznato da je „TB“ danas drugi neumoljivi ubica, odmah nakon HIV-a. Svetska zdravstvena organizacija objavila je u oktobru da se tuberkuloza u 2013. godini javila u duplo više slučajeva nego što je procenjivano.

Naime, tokom 2013. godine, zabeleženo je devet miliona slučajeva TB-a, od čega je 1,5 miliona završilo smrću zbog nedostatka odgovarajućeg tretmana ili kasne dijagnoze.

Iako je smrtnost obolelih od tuberkuloze danas manja za 45 odsto nego 1990. godine, ipak zabrinjava ovolika stopa smrtnosti bolesti koja se najčešće može relativno uspešno lečiti.

Istočna Evropa i Centralna Azija naročito su pod rizikom od epidemija tuberkuloze.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da će biti potrebno najmanje osam milijardi dolara godišnje da bi se sprečavalo širenje epidemije ove bolesti, piše RT.