Magazin Godine Srbija Svet Zdravlje

Tuberkuloza je 2013. godine ubila milion i po ljudi

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će biti potrebno najmanje osam milijardi dolara godišnje da bi se sprečavalo širenje epidemije tuberkuloze, naročito u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji…

Tuberkuloza je nekada bila poznata i kao “bela kuga”, jer su ljudi od nje postajali bledi i mršavi, a čuvena je po svom simptomu iskašljavanja krvavih kapljica iz pluća.

Malo je poznato da je “TB” danas drugi neumoljivi ubica, odmah nakon HIV-a. Svetska zdravstvena organizacija objavila je u oktobru da se tuberkuloza u 2013. godini javila u duplo više slučajeva nego što je procenjivano.

Naime, tokom 2013. godine, zabeleženo je devet miliona slučajeva TB-a, od čega je 1,5 miliona završilo smrću zbog nedostatka odgovarajućeg tretmana ili kasne dijagnoze.

Iako je smrtnost obolelih od tuberkuloze danas manja za 45 odsto nego 1990. godine, ipak zabrinjava ovolika stopa smrtnosti bolesti koja se najčešće može relativno uspešno lečiti.

Istočna Evropa i Centralna Azija naročito su pod rizikom od epidemija tuberkuloze.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da će biti potrebno najmanje osam milijardi dolara godišnje da bi se sprečavalo širenje epidemije ove bolesti, piše RT.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija