Početna Magazin Godine Italijanski penzioneri sa nekoliko dana rada u celom životu

Italijanski penzioneri sa nekoliko dana rada u celom životu

Italijan Karlo, danas 60-godišnjak, ceo radni vek, umesto u rudarskom oknu, proveo je zapravo na raznim bolovanjima i plaćenim odsustvima. Već osam godina uživa punu penziju…

Italijansku javnost uzburkala je priča rudara koji je 35 godina stizao da bude sve osim – rudar. Naime, Carlo Cani, danas 60-godišnjak, ceo radni vek proveo je na raznim bolovanjima i plaćenim odsustvima umesto u rudarskom oknu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zanimljivo je da Karlo počeo da radi kao rudar kada je već imao klaustrofobiju, ali, umesto da menja posao, rešio je da se snalazi sa onim poslom koji ima.

– Izmišljao sam sve: amneziju, bolove, hemoroide, teturao sam se kao pijan, povredio sam namerno – priča Karlo otvoreno kada je već stigao do penzije.

U jednom trenutku proizvodnja je usporila, a Karlo se ponudio da bude neko vreme odsutan sa smanjenom platom. Narednih pet godina svirao je na raznim džez festivalima pod imenom Charlie Dog.

Penzionisao se u 52. godini, a zahvaljujući beneficiranom radnom stažu, prima punu penziju. Međutim, on kaže da ima puno poštovanje prema svojim „kolegama“ rudarima. Kada je jedan kolega ostao zatrpan u rudniku Karlo je rešio da se pojavi na poslu da pomogne u izvlačenju tela.

U avgustu je bio jedan sličan slučaj na Siciliji, gde je jedan lekar priznao da je radio svega devet dana u periodu od 15 godina.

Ovakve priče izazivaju ponekad i buru u Italiji gde je stopa nezaposlenosti 12,3 odsto, i gde svaka 10. mlada osoba ne može da pronađe posao, dok starije generacije uživaju beneficije velikodušnog penzionog sistema, piše RT.