Početna Magazin Godine Ekonomija Francuska: Zakon protiv „grešaka“ u proizvodima

Francuska: Zakon protiv „grešaka“ u proizvodima

Francuska donosi propis koji je pridodat Zakonu o zaštiti potrošača, a čiji je cilj da se bori protiv „planirane dotrajalosti“ proizvoda kojim proizvođači održavaju potražnju proizvoda…

Javna je tajna kako su neki proizvodi napravljeni tako da traju samo ograničeno vreme – da bismo morali da kupimo nove. Naravno, možemo i popraviti uređaj, ali obično po ceni koja nikako nije isplativa kada se uporedi sa cenom novog uređaja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ova pojava naziva se „planirana dotrajalost“ (planned obsolescence) i na tu temu snimljeno je nekoliko zanimljivih dokumentarnih filmova. Izvorno, takvi „osigurači“ su normalni u inženjerskom umeću – neka pukne nešto jeftino da bi se sačuvalo nešto skupo (npr. plastični branik na automobilu). Međutim, danas se koriste za „obnovu“ potražnje.

Francuska sada donosi propis koji to zabranjuje i koji je pridodat Zakonu o zaštiti potrošača. On se pri tome ne odnosi na „normalne osigurače“, nego na „celokupnu tehniku“, koja služi da bi se skratio životni vek nekog proizvoda i podstakla kupovina novih proizvoda. Takve tehnologije mogu biti: „sistemi koji namerno izazivaju kvar, pucanje na određenom mestu ili programirano, prevremeno obustavljanje rada, tehničko ograničenje, ometanje mogućnosti popravke ili namernu nekompatibilnost.“

Posebno je zanimljivo zašto Francuzi donose takav zakon: kao deo promene svoje energetske politike. Pariz želi da umanji udeo atomske energije sa 75 na 50 odsto i da prepolovi svoju potrebu za energijom. Ali umesto da nas (opet) uveravaju kako je potrebno kupiti nove, štedljive uređaje, Francuska veruje kako se najviše može uštedeti ako se popravljaju i koriste stari.

Zato se (doduše ne samo u Francuskoj) sa velikom pažnjom posmatra proces donošenja ovakvog zakona. On bi bio praktično prvi te vrste, koji bi spornu praksu proizvođača tretirao ne samo kao „grešku“, nego kao krivični slučaj prevare. Upravo zbog toga se namera Francuza tumači kao „važan signal“ i zakonodavcima ostalih zemalja, baš kao i proizvođačima, piše Dojče Vele.