Društvo Ekonomija Magazin Godine

Tržište radne snage u SAD beleži oporavak

Manji broj prijava nezaposlenih pripisuje se želji poslodavaca da zadrže svoje zaposlene kako se broj raspoložive kvalitetne radne smanjuje dok prodaja raste. 

Sredinom jula 2014. godine, broj prijava za beneficije za nezaposlene u SAD, pomalo neočekivano, bio je najmanji za poslednjih osam godina, to jest od februara 2006. godine.

U nedelji od 14. do 19. jula 2014. godine, podneto je 19.000 prijava manje nego u prethodnoj – ukupno 284.000 prijava, objavilo je ministarstvo rada u Vašingtonu.

Manji broj prijava pripisuje se želji poslodavaca da zadrže svoje zaposlene kako se broj raspoložive kvalitetne radne smanjuje dok prodaja raste.

Ovo bi moglo voditi povećanju plata i većoj potrošnji, koja u SAD čini 70 odsto ekonomije.

Zanimljivo je da su se procene 50 ekonomista koje je intervjuisao Blumberg kretale između 295 i 320 hiljada prijava nezaposlenih, pa je ovo svakako jedan od boljih znakova u američkoj ekonomiji za dugo vremena, piše Blumberg.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija