Ekonomija Magazin Godine Život i godine

Kućni budžet: 5 grešaka vođenja ličnih finansija

Poznati sajt Kamatica piše da je stvaranje sopstvenog budžeta dobra ideja, ali da on treba da bude realan i isplativ.

Zato je sastavio listu od pet osnovnih grešaka koje mogu da unište računicu za one koji vode lični i kućni budžet:

  1. Nemate sistem – praćenje priliva i odliva novca treba voditi pomoću aplikacija na mobilnom telefonu ili tabela na računaru kako bi bilo pregledno i pouzdano.
  2. Nepošteno praćenje – nerealnim ili naknadnim “prilagođavanjem” brojki koje unosite u dokumente kojim pratite vaš budžet, prevarićete samo sebe.
  3. Nemate fond za nepredviđene situacije – lečenje, troškovi održavanja stana ili popravki automobila, mogu potpuno da izbace vaš budžet iz koloseka.
  4. Zaboravljanje na godišnje i sezonske troškove – obratite pažnju na sve izdatke koji nisu na mesečnom nivou tokom cele godine pa je lako zaboraviti ih (grejna sezona, godišnji porez, godišnja premija osiguranja, itd).
  5. Previše ste nefleksibilni – računajte na to da budžet i u redovnim uslovima ima neprekidne varijacije (vikendi, praznici, proslave, svadbe, itd).
Ceo tekst pročitajte na sajtu Kamatica.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija