Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stari su sve češće potisnuti iz centara evropskih gradova

Stari su sve češće potisnuti iz centara evropskih gradova

Istraživanje je ispitalo 800 gradova i naselja u Evropskoj uniji, upoređujući i parametre kao što su kvalitet vazduha, javni prevoz…

Velika međunarodna studija pokazala je najveću do sada generacijsku razliku između gradova i pregrađa, naročito u Velikoj Britaniji. Jednostavno rečeno – stari su istisnuti iz gradova u predgrađa i obližnja seoska naselja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Studija je došla u trenutku kada se u Britaniji sve češće govori i o tome da su centri gradova na Ostrvu praktično nedostupne zone za stare, jer nema dovoljno klupa i mesta za odmor, javnih toaleta, itd.

Istraživanje je ispitalo 800 gradova i naselja u Evropskoj uniji, upoređujući i parametre kao što su kvalitet vazduha, javni saobraćaj, procenat onih koji žive na višim spratovima.

Građani 80 naselja odgovarali su i na pitanja u vezi sa kvalitetom lokalnih škola, bolnica i javnog saobraćaja, kao i temama poput nivoa kriminala i integracije imigranata na lokalnom tržištu rada.

Širom Evrope, penzioneri čine svega 26,6 odsto stanovnika urbanih sredina. Ekstremi su Frežis na jugu Francuske sa 57,2, Norfolk u Britaniji sa 44, i Torbi sa 42,6 odsto penzionera. Nasuprot njima je Mančester sa svega 14,6 odsto starijih od 65 godina, kao i Slau u južnoj Engleskoj sa 14,7 odsto.

Ovo je veoma važna tema jer odlazak u penziju znači i niži standard, povlačenje u delove gradova u kojima su porezi manji i stanovi jeftiniji.

Sa druge strane, tu su teže dostupne razne usluge koje su potrebne starijima, a prelazak u novi komšiluk znači i prekid mnogih starih veza. Ukoliko ne dođe do ostvarenja novih preti veliki rizik od samoće, i svih drugih pratećih problema, piše Telegraf.