Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stari su sve češće potisnuti iz centara evropskih gradova

Stari su sve češće potisnuti iz centara evropskih gradova

Stari su sve češće potisnuti iz centara evropskih gradova

Istraživanje je ispitalo 800 gradova i naselja u Evropskoj uniji, upoređujući i parametre kao što su kvalitet vazduha, javni prevoz…

Velika međunarodna studija pokazala je najveću do sada generacijsku razliku između gradova i pregrađa, naročito u Velikoj Britaniji. Jednostavno rečeno – stari su istisnuti iz gradova u predgrađa i obližnja seoska naselja.

Studija je došla u trenutku kada se u Britaniji sve češće govori i o tome da su centri gradova na Ostrvu praktično nedostupne zone za stare, jer nema dovoljno klupa i mesta za odmor, javnih toaleta, itd.

Istraživanje je ispitalo 800 gradova i naselja u Evropskoj uniji, upoređujući i parametre kao što su kvalitet vazduha, javni saobraćaj, procenat onih koji žive na višim spratovima.

Građani 80 naselja odgovarali su i na pitanja u vezi sa kvalitetom lokalnih škola, bolnica i javnog saobraćaja, kao i temama poput nivoa kriminala i integracije imigranata na lokalnom tržištu rada.

Širom Evrope, penzioneri čine svega 26,6 odsto stanovnika urbanih sredina. Ekstremi su Frežis na jugu Francuske sa 57,2, Norfolk u Britaniji sa 44, i Torbi sa 42,6 odsto penzionera. Nasuprot njima je Mančester sa svega 14,6 odsto starijih od 65 godina, kao i Slau u južnoj Engleskoj sa 14,7 odsto.

Ovo je veoma važna tema jer odlazak u penziju znači i niži standard, povlačenje u delove gradova u kojima su porezi manji i stanovi jeftiniji.

Sa druge strane, tu su teže dostupne razne usluge koje su potrebne starijima, a prelazak u novi komšiluk znači i prekid mnogih starih veza. Ukoliko ne dođe do ostvarenja novih preti veliki rizik od samoće, i svih drugih pratećih problema, piše Telegraf.