Početna Magazin Godine Društvo Trinidad i Tobago: Pravnici lobiraju za svoje penzije

Trinidad i Tobago: Pravnici lobiraju za svoje penzije

Trinidad i Tobago, ostrvska zemlja na karipskim obalama Južne Amerike, razmatra zanimljive zakone koji bi sudijama i zakonodavcima iz parlamenta i vlade donele ubedljivo najveće penzije na tom ostrvu.

Naime, zakon predlaže da se sudijske penzije obračunavaju prema plati i drugim primanjima, ali u punom iznosu – bez poreza i odbitaka naknada kao što su prevoz i stanovanje. To bi praktično značilo da bi i aktivan i sudija u penziji imali ista primanja iz državnog budžeta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sudije vrhovnog suda trenutno primaju oko 7.800 američkih dolara (50.350 TTD dolara), a uz to i naknadu za stanovanje od oko 4.000 američkih dolara, dodatna primanja za suđenja od oko 18.000 američkih dolara, i naknadu za prevoz od oko 800 američkih dolara.

Ukoliko bi bio usvojen predlog zakona, sa svim ovim primanjima (oko 26.500 američkih dolara, odnosno 19.500 evra), penzionisane sudije na Trinidadu i Tobagu imale bi veća primanja od bivših predsednika. Pored toga – ima ih više nego bivših predsednika.

Zakon još predlaže da se i za parlamentarce primene isti principi, osim što bi njihove plate i penzije bile oporezovane. Oni bi sa 18 godina u senatu dobijali punu „penziju“ – u visini plate, i uz ostale nadoknade.

Predlog je u javnosti ocenjen kao čist primer „korupcije u zakonodavstvu“, a predlagači zakona ionako su često „viđeni“ kao paraziti na državnim jaslama, piše Trinidad Express. Prosečna plata na Trinidadu i Tobagu iznosi između 700 i 750 američkih dolara.