Početna Magazin Godine Društvo Trinidad i Tobago: Pravnici lobiraju za svoje penzije

Trinidad i Tobago: Pravnici lobiraju za svoje penzije

Trinidad i Tobago, ostrvska zemlja na karipskim obalama Južne Amerike, razmatra zanimljive zakone koji bi sudijama i zakonodavcima iz parlamenta i vlade donele ubedljivo najveće penzije na tom ostrvu.

Naime, zakon predlaže da se sudijske penzije obračunavaju prema plati i drugim primanjima, ali u punom iznosu – bez poreza i odbitaka naknada kao što su prevoz i stanovanje. To bi praktično značilo da bi i aktivan i sudija u penziji imali ista primanja iz državnog budžeta.

Sudije vrhovnog suda trenutno primaju oko 7.800 američkih dolara (50.350 TTD dolara), a uz to i naknadu za stanovanje od oko 4.000 američkih dolara, dodatna primanja za suđenja od oko 18.000 američkih dolara, i naknadu za prevoz od oko 800 američkih dolara.

Ukoliko bi bio usvojen predlog zakona, sa svim ovim primanjima (oko 26.500 američkih dolara, odnosno 19.500 evra), penzionisane sudije na Trinidadu i Tobagu imale bi veća primanja od bivših predsednika. Pored toga – ima ih više nego bivših predsednika.

Zakon još predlaže da se i za parlamentarce primene isti principi, osim što bi njihove plate i penzije bile oporezovane. Oni bi sa 18 godina u senatu dobijali punu „penziju“ – u visini plate, i uz ostale nadoknade.

Predlog je u javnosti ocenjen kao čist primer „korupcije u zakonodavstvu“, a predlagači zakona ionako su često „viđeni“ kao paraziti na državnim jaslama, piše Trinidad Express. Prosečna plata na Trinidadu i Tobagu iznosi između 700 i 750 američkih dolara.