Početna Magazin Godine Društvo Jedno pravilo kada se traži ili nudi pomoć

Jedno pravilo kada se traži ili nudi pomoć

Prenosimo u celosti tekst Koja F. Krosa, napisan za portal Ageing Care, jer govori o običnom ali, kako često biva sa običnim stvarima – zaboravljenom načinu kako tražiti i nuditi pomoć.

Koj F. Kros je autor knjige „A Caregiver’s Search for Meaning“ (Starateljeva potraga za smislom). Prenosimo u celosti njegov tekst napisan za portal Ageing Care jer govori o običnom ali, kako često biva sa običnim stvarima – zaboravljenom načinu kako tražiti i nuditi pomoć.

Tokom mog prvog braka, moja tadašnja supruga bila je ozbiljno povređena u saobraćajnoj nesreći. Bio sam odlučan u nameri da se staram o njoj, dok sam istovremeno vodio malo preduzeće i brinuo o četvoro dece školskog uzrasta – i bio sam odlučan da ovo radim bez tuđe pomoći.

Bespotrebno je i reći da me je sam život opovrgnuo. Bilo je to suviše za mene.

Skoro 30 godina kasnije, kada je mojoj supruzi Kerol dijagnostikovan rak jajnika, znao sam da ću morati da se drugačije postavim. Sklonio sam svoj muški ego, učinio sebe ranjivim i zatražio od porodice i prijatelja pomoć.

Prilikom traženja pomoći, postoji jedan savet koji vam mogu dati: budite određeni. Na primer: „Da li bi mogao/la da praviš društvo mojoj ženi dok ja odem u nabavku?“, „Da li bi mogao/la da mi pokažeš kako da skuvam omiljenu supu svojoj ženi?“

Sa druge strane, ako želite da pomognete vašem prijatelju koji se stara o nekome, takođe treba da se potrudite da budete određeni: „Da li želiš da kupim neke namirnice?“, „Da li bi mogao da ti pomognem tako što ću odvesti tvoju ženu na hemoterapiju?“

Pomaganje drugom ljudskom biću jeste izvor velike radosti za sve nas. Ali porodica i prijatelji ne mogu da pomognu ukoliko vi niste spremni da primite pomoć. Ne ustručavajte se da zatražite pomoć kada vam je potrebna i budite spremni da je prihvatite kada vam je ponude. Ovo je još jedna vrsta prihvatanja situacije i još jedan način da sebi omogućite da budete uz osobu koju volite.