Početna Magazin Godine Istorija Trajan i Rimljani u Đerdapskoj klisuri

Trajan i Rimljani u Đerdapskoj klisuri

Trajan i Rimljani u Đerdapskoj klisuri

Pohod na Dakiju Trajan je započeo izgradnjom infrastrukture: put, most, utvrđenja, na desnoj obali Dunava koja je danas u Srbiji. Ovu gradnju ovekovečio je i Trajanovom tablom.

Godine 86. nove ere, Dakija je dobila novog sposobnog kralja Decebala koji je objedinio dačka plemena i odupirao se trima rimskim carevima – Domicijanu, Nervi i Trajanu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nakon neuspešnog prvog napada na Dakiju, Trajan je drugi pohod spremao dugo i detaljno. Pripremajući infrastrukturu za napad, završio je put kroz Đerdapsku klisuru započet još pod Tiberijem, napravio je kanal za bezbednu plovidbu klisurom i štitio ga utvrđenjem Dijana kod današnjeg Karataša (ostaci vidljivi kod HE Đerdap I), i podigao čuveni Trajanov most kod Kladova (sa srpske strane Dunava vidljiva su dva stuba od opeke).

Svoje poduhvate obeležio je i čuvenom Trajanovom tablom (3,2 x 1,8 metara). Izgradnjom hidrocentrala Đerdap potopljen je antički put i tabla je morala biti izmeštena 20-ak metara iznad originalnog mesta pa je danas vidljiva samo sa reke. Na njoj je uklesano:

– Imperator cezar, sin božanskog Nerve, Nerva Trajan Avgust, pobednik nad Germanima, veliki pontif, četvrti put postavljen za tribuna, otac domovine, konzul po treći put, planine je isklesao i postavio grede od kojih je napravljen ovaj put.

Tabla se nalazi oko 2,5 kilometra uzvodno od Tekije. Naspram nje, preko Dunava, nedaleko od mosta, danas se, uklesano u steni, uzdiže lice dačkog kralja Decebala.

Foto: Republički zavod za zaštitu spomenika kulture