Foto albumi Istorija

Lice kralja Decebala nad Dunavom u Đerdapu

Naspram Trajanove table, na rumunskoj strani Dunava, nad Đerdapom se izdiže ogromna kamena skulptura visoka 40 metara – lice dačkog kralja Decebala isklesano u steni. 

Reč je o poslednjem vladaru Dakije, koji je opkoljen od Trajanovih trupa u svojoj prestonici Sarmizegetusi 106. godine izvršio samoubistvo. To je ujedno bio i kraj velikog Trajanovog pohoda Rimljana na Dakiju koji je dugo pripreman izgradnjom kompletne infrastrukture na srpskoj, desnoj obali Dunava (put, most, utvrđenja).

Skulptura je završena 2004. godine, nakon 10 godina rada 12 klesara-alpinista. Oblikovanje stene vršeno je dinamitom i pneumatskim čekićima, a ukupna cena radova dostigla je milion dolara. 

Decebalova skulptura je najveća klesana skulptura u Evropi. Decebalovo oko dugo je 4,3 metra, a nos je dugačak sedam i širok četiri metra.

Izradu skulpture inicirao je i finansirao rumunski tajkun i istoričar-amater Josif Konstantin Dragan. Zato je u njenom podnožju uklesan natpis na latinskom jeziku “Decebal rex – Dragan fecit” (“Kralj Decebal – napravio Dragan”). 

foto: Politika


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija