Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Trabensol, komuna španskih seniora

Trabensol, komuna španskih seniora

Trabensol, komuna španskih seniora

Dom za stare Trabensol, nedaleko od varošice Toremoča de Harma u Španiji, jedan je od projekata koji su finansirali sami korisnici.

Sadašnji članovi ove komune sredstva su uglavnom skupili prodajom svojih stanova. Naime, svako od sadašnjih stanara doma dao je 150.000 evra. Prikupljena suma od oko tri miliona evra bila je dovoljan zalog da se dobije povoljan kredit od banke i da se sagradi objekat prilagođen njihovim potrebama. Dom je pušten u rad početkom 2013. godine i od tada svaki stanovnik plaća 800 evra mesečno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Suma od 150.000 nije ulog, već zalog, kako piše Deutsche Welle. Naime, ukoliko neko poželi da napusti ovu svojevrsnu zadrugu, ovaj novac mu se vraća. Njegove prostorije se onda mogu ponuditi drugome. Niko od stanara nije vlasnik stana u kome stanuje. Ali zato svako od njih može da uživa u većoj sigurnosti koji nudi zajednički život. Ovi ljudi inače smatraju da su nevolje u kojima se danas nalazi i svet i njihova država nastale dobrim delom zbog pohlepe i sebičnosti.

Svi stanovi su lepo uređeni, na sunčanoj strani. Zajedničke prostorije i trpezarija služe za društvene aktivnosti, kao i veliko dvorište sa vrtom gde sami stanari gaje cveće i povrće. Iz zajedničke kase se plaća svako održavanje, kao i organizacija raznih aktivnosti. Organizovani su treninzi joge, ki gonga, planinarenje po okolini, edukacija iz različitih oblasti i sl.

Oni, međutim, nisu sasvim zaštićeni, jer medicinska pomoć nije uračunata niti predviđena. Dakle, ako bi se neko ozbiljnije razboleo, ne bi mogao da ostane u Trabensolu. Ipak, stanari ovog doma kažu da bi mnogi njihovi prijatelji rado došli u ovaj dom, ali ne mogu da skupe dovoljno za zalog.