Magazin Godine Zdravlje

Toplotni udari opasniji od oluja i poplava

Poplave i ledene oluje izazivaju najveće ekonomske gubitke u SAD, ali toplotni udari su vodeći uzročnik smrti ljudi tokom poslednje decenije. Toplotni udari sveke godine u SAD ubiju 1,5 do dve hiljade ljudi.

Očekivanja su da će ovaj broj da se udvostruči ili utrostruči u narednim decejama, ali da ovaj rast neće biti ravnomeran. Tome će doprineti i veći broj stanovnika starijih od 65 godina, a po jednom predviđanju samo u državi Kalifornija do kraja veka toplotni udari ubijaće skoro 9.000 ljudi.
Prema radu pod naslovom “Projekcije budućeg stepena smrtnosti izazvanog toplotom u okviru scenarija promene klime” nedvosmisleno je potvrđena veza oboljevanja i smrtnosti sa povećanjem temperature.
Aleks Vilson, iz Instituta za planiranje žilavosti zgrada i naselja, kaže da klimatski modeli nagoveštavaju daleko češće i jače toplotne udare od 2039. godine ako ne i ranije. On podseća da je kvalitet gradnje domova izuzetno važan da nas brani od ove opasnosti.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija