Ekonomija Magazin Godine Srbija

U Srbiji plaćanja i dalje neobavezna

U Srbiji se problem neplaćenih doprinosa rešava novcem svih građana. Sada se izmenama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji stvara novi presedan po kom će i dugovi za doprinose moći da zastare, kao što je već slučaj s oko četiri milijarde poreskih dugovanja koja se smatraju nenaplativim. Naravno, ovaj oprost duga značio bi teškoće radnicima za ispunjenje uslova za penziju.

– Može se razumeti odlaganje duga ili plaćanje u ratama, ali amnestija ne zvuči kao prihvatljivo rešenje. To govori da nemamo ni socijalno odgovornu državu ni nepristrasno zakonodavstvo – kaže za Blic Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.

U Ministarstvu privrede i finansija, koje je predložilo sporni zakon, navode da se tim aktom, takođe, uvodi objedinjeno plaćanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa po odbitku. To će, kako kažu, omogućiti i efikasniju naplatu obaveza i zaštitu prava iz socijalnog osiguranja.

– Najveći deo ovih dugova vezuje se za nepostojeća preduzeća ili za ona koja se godinama nalaze u restrukturiranju ili stečaju od kojih se ove obaveze ne mogu ni naplatiti – kažu u ministarstvu.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija