Početna Magazin Godine Ekonomija U Srbiji plaćanja i dalje neobavezna

U Srbiji plaćanja i dalje neobavezna

U Srbiji se problem neplaćenih doprinosa rešava novcem svih građana. Sada se izmenama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji stvara novi presedan po kom će i dugovi za doprinose moći da zastare, kao što je već slučaj s oko četiri milijarde poreskih dugovanja koja se smatraju nenaplativim. Naravno, ovaj oprost duga značio bi teškoće radnicima za ispunjenje uslova za penziju.

– Može se razumeti odlaganje duga ili plaćanje u ratama, ali amnestija ne zvuči kao prihvatljivo rešenje. To govori da nemamo ni socijalno odgovornu državu ni nepristrasno zakonodavstvo – kaže za Blic Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Ministarstvu privrede i finansija, koje je predložilo sporni zakon, navode da se tim aktom, takođe, uvodi objedinjeno plaćanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa po odbitku. To će, kako kažu, omogućiti i efikasniju naplatu obaveza i zaštitu prava iz socijalnog osiguranja.

– Najveći deo ovih dugova vezuje se za nepostojeća preduzeća ili za ona koja se godinama nalaze u restrukturiranju ili stečaju od kojih se ove obaveze ne mogu ni naplatiti – kažu u ministarstvu.