Afrika Foto albumi

Toaleti usred pustinje

U Šot Džeridu, usred pustinje, nalaze se i veselo iscrtani i obeleženi toaleti. Natpisi na francuskom predstavljaju i igru rečima. 

Šotovi su depresije sa slanim jezerima koje u Sahari nastaju na mestima gde postoje podzemne vode koje povremeno izbijaju.

Najpoznatiji šot je Šot Džerid (Chott El Jérid ili Djérid) koji se nalazi u tunižanskom delu Sahare i prostire na 120 km dužine. Kroz njega se može kretati jednim jedinim putem od Tozera do Kebilija. Igra sunčeve svetlosti na slanoj površi šota daje mu jedinstven i čudnovat izgled.

Sasvim neočekivano na takvom mestu, nedaleko od prodavnice suvenira, nalaze se i veselo iscrtani i obeleženi toaleti. Korisna duhovitost.

Zvanični jezik u Tunisu jeste arapski, ali ogroman broj ljudi govori i francuski. Natpisi na francuskom predstavljaju i igru rečima. Naime, reč „šot“ po izgovoru veoma podseća na francusku reč „chiotte“ (šjot) – klonja.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija