Evropa Foto albumi

Romantični zamak Ejlan Donan, Škotska

Zamak Ejlan Donan (Eilan Donan) nalazi se na zapadu Škotske, na jednom ostrvu i sa tri strane je okružen morskim rukavcima. Sam njegov položaj čini da zamak izgleda nestvarno i bajkovito.

Zna se da je bio naseljen još u VI veku, ali je prvo utvrđenje ovde sagrađeno sredinom XIII veka. Od tada je zamak makar četiri puta bio obnavljan.

Razoren je 1719. godine tokom jedne od jakobitskih pobuna (jakobiti, pristalice dinastije Stjuarta, borili su se protiv unije sa Engleskom). Narednih skoro 200 godina ležao je zapušten dok ostrvo na kome se nalazi nije kupio potpukovnik Džon Mekra-Gilstrap (John MacReaGilstrap).

Potpukovnik, koji je ženino prezime Gilstrap dodao svom, težio je da učvrsti svoju prevlast u klanu Mekra kome je pripadao, te je, između ostalog, prestiža radi, 1911. godine dao da se zamak Ejlan Donan obnovi. Nakon 20 godina rada, zamak je ponovo otvoren 1932. godine.

Danas je jedno od najposećenijih turističkih mesta u Škotskoj.

Fotografija Bojana Radaka


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija