Penzioneri sve lakše dolaze do kredita, ali pre ulaska u ovu finansijsku obavezu, najstariji građani treba dobro da procene odnos rizika i dobiti

Pošto su penzije redovne, a penzioneri, prema mišljenju mnogih, najdisciplinovaniji klijenti koji uglavnom racionalno troše novac, banke su počele da pomeraju starosnu granicu za odobravanje kredita.

Prokredit banka,
kako je objasnila Bojana Andrić RTS-u, dozvoljava i građanima do 75 godina da plaćaju kredit ukoliko imaju mlađeg žiranta koji ispunjava uslove koji se tiču starosne granice, a to je da poslednja rata bude isplaćena pre 70. godine. U bankama, penzionerima dozvoljavaju da ulaze u minus i uzimaju gotovinske i potrošačke kredite najmanje do godinu dana.

A u Poštanskoj štedionici za keš kredite do 100 hiljada dinara čak i nema starosnog ograničenja. Razlog za to je samokontrola koju penzioneri pokazuju trošeći novac u okviru raspoloživih primanja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U prilogu RTS-a kaže se da su zbog te karakteristike ove grupe stanovništva, vlasnici prodavnica i piljara „lični bankari“ penzionera koji im puštaju čekove prema dogovoru. Istina je da će to biti urađeno za bilo koju lokalnu mušteriju ukoliko izgleda pouzdano, a u pojedinim prodavnicama ovo je i nezvanična poslovna politika kuće kojom se privlače kupaci.

Iz Udruženja banaka Srbije upozoravaju da se ovakvom načinu kreditiranja ne zna rok dospeća što može da bude rizik. Veroljub Dugalić, generalni sekretar ovog udruženja, objašnjava da čekovi nigde u svetu ne egzistiraju na ovaj način i da je njihova namena da služe kao sredstvo plaćanja, a ne kreditiranja.

Za svaku osobu, pa i za penzionere, veoma je bitno da se raspitaju do tančina i da dobro procene rizike. U Srbiji se često ističe da su penzije najsigurnija primanja. Penzioneri neretko pomažu svojoj deci i unucima. Ne postoje, međutim, nikakvi zvanični podaci o finansijskom iskorišćavanju najstarijih.