Početna Magazin Godine Društvo TISA – međunarodni tajni ugovor zamrzava javne finansije država i ukida penzije

TISA – međunarodni tajni ugovor zamrzava javne finansije država i ukida penzije

Vikiliks objavio deo TISA sporazuma (dela velikog tajnovitog TTIP koncepta međunarodne trgovine): „Ovim amandmanima, SAD traže da se prekine sa pružanjem javnih usluga kao što su državni penzioni fondovi, koji se u dokumentu nazivaju – monopolima“…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na dan 19. juna 2014. godine, Vikiliks je objavio deo nacrta teksta (polu)tajnog međunarodnog ugovora o trgovini – TISA (Trade in Service Agreement) u delu koji se odnosi na finansijske usluge (Annex X: Financial Services), a koji obuhvata 50 zemalja i 68,2 odsto svetskog protoka usluga. 

U saopštenju za štampu Vikiliksa navodi se da TISA ima za cilj dalju deregulaciju globalnog finansijskog tržišta, uprkos očiglednim dokazima o neuspehu trenutne regulacije ove oblasti u vidu globalne finansijske krize 2007-2008. godine:

– Nacrt aneksa o finansijskim uslugama postavlja okvir koji će pomoći dalju ekspanziju finansijskih multinacionalnih biznisa, sa centrima u Njujorku, Londonu, Parizu i Frankfurtu, na druge države sprečavajući regulatorne barijere.

Objavljeni nacrt je iz aprila 2014. godine, i deo je šeste runde pregovora koji su počeli u aprilu 2013. godine, a nastavlja se u Ženevi od 23. do 27. juna 2014. godine.

Američka privredna komora je u februaru 2014. godine objavila da bi TISA ugovor doneo korist za američki uslužni privatni sektor u kom radi 96 miliona ljudi (84 odsto zaposlenih u privatnom sektoru). Tada su kao glavni ciljevi navedeni „bolji pristup stranim tržištima“ za američke biznise, i „obezbeđivanje“ dobrog tretmana u drugim državama.

– Ovim amandmanima SAD-a, oni traže da se prekine sa pružanjem javnih usluga kao što su državni penzioni fondovi, koji se nazivaju „monopolima“, kao i da se ograniči javna kontrola svih finansijskih usluga – rekla je u reagovanju na ovaj dokument dr Patricia Ranald sa univerziteta u Sidneju prenosi RT.

U pregovore je trenutno uključeno 28 zemalja Evropske unije, kao i: Australija, Kanada, Čile, Tajvan, Kolumbija, Kostarika, Hong Kong, Island, Izrael, Japan, Lihtenštajn, Meksiko, Novi Zeland, Norveška, Pakistan, Panama, Paragvaj, Peru, Južna Koreja, Švajcarska, Turska i SAD. Iz pregovora o TISA sporazumu isključene su zemlje BRIK-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina). Ipak Kina je, kao i Urugvaj, izrazila interesovanje da se priključi pregovorima, ali još uvek bez uspeha.