Ekonomija Magazin Godine Srbija

Fiskalni savet: Rebalans budžeta i smanjenje plata i penzija

Dr Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta smatra da bi zbog toga što se, usled poplava, očekuje pad bruto domaćeg proizvoda, trebalo ponovo razmotriti i smanjivanje penzija.

“Deficit u budžetu je trenutno 8,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, a javni dug će do kraja godine preći 70 odsto BDP-a. Rebalansom budžeta u julu neophodno je značajnije smanjiti rashode, plate u javnom sektoru, ali i penzije“, rekao je Petrović.

Pitanje javnog duga i minusa u budžetu neće moći da se reši samo smanjivanjem plata i penzija i hitnim rebalansom budžeta, već i rešavanjem pitanja neefikasnog poslovanja javnih preduzeća. Vlada, tvrde u Fiskalnom savetu, mora da reši probleme u javnim preduzećima čiji se gubici pokrivaju iz budžeta, kao što su Srbijagas, Železnice Srbije…

Neki ekonomisti, piše Dnevnik, smatraju da bi smanjenje penzija doprinelo daljem padu potrošnje i dodatnom sniženju budžetskih prihoda.

“Ne bi bilo dobro ići na smanjivanje penzija imajući u vidu njihov apolutni nivo i nivo u odnosu na plate”, kaže Hasan Hanić, ekonomista sa Beogradske bankarske akademije. On misli da bi takva mera imala negativne posledice budući da je veliki broj penzionera i osoba koje oni izdržavaju.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija