Foto albumi Zdravlje

Terapija uspomenama protiv demencije i Alchajmera

Američka psihološka asocijacija (APA) definiše terapiju uspomenama (reminiscence therapy) kao korišćenje životne istorije osobe (pisane, usmene, itd), u cilju unapređenja psihološkog stanja.

 

Ova forma terapeutske intervencije poštuje život i iskustva pojedinca sa ciljem da pomogne pacijentu da održi ili unapredi mentalno zdravlje. Većina istraživanja u ovoj terapiji urađena je sa starijom populacijom, naročito sa onima koji pate od depresije, ali može se koristiti i kod demencije i Alchajmera.

Kao alat u terapiji može da posluži sve što može da probudi življe uspomene: muzika iz mladosti, fotografije, sportski događaji, video zapisi, itd.

Terapija se koristi i kod obolelih, ali i kod ljudi kojima treba održati mentalnu vitalnost kako ne bi podlegli teškim oboljenjima poput demencije ili Alchajmera.

A zamislite kakav bismo mir i ushićenje mogli da pružimo obolelim kada bismo imali tehnologiju da im probudimo mirise, svetlo, zvukove iz mladosti, i da stvorimo kompletan ambijent sećanja?


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija