Foto albumi Zdravlje

Promene hoda u starosti

Poremećaji hoda obuhvataju niz problema, uključujući usporavanje brzine hoda i gubitak gipkoće, simetrije ili sinronizovanosti kretanja tela.

Za starije osobe (kao i za sve uostalom), hodanje, ustajanje sa stolice, okretanje i naginjanje neophodni su za samostalno kretanje.

Brzina hoda, brzina ustajanja sa stolice i sposobnost da se izvede pozicija tzv. “mere ravnoteže” (stoj sa jednom nogom ispred druge) nezavisni su pokazatelji sposobnosti da se izvedu aktivnosti svakodnevnog života (npr. kupovina, putovanje, kuvanje) i smanji potreba za brigom drugih osoba, kao i smrti.

Hodanje bez tuđe pomoći zahteva adekvatnu pažnju i mišićnu snagu, a uz to i efikasnu kontrolu motorike kako bi se koordinisali senzorni doživljaji i mišićna kontrakcija.

Promene u hodu mogu biti normalne, vezane za proces starenja i abnormalne.

Fotografija preuzeta sa bloga Eduarda Rekera


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija