Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Tek svaki treći Švajcarac vlasnik nekretnine

Tek svaki treći Švajcarac vlasnik nekretnine

Švajcarska vlada objavila je da građanima ubuduće ne treba da se dozvoljava da koriste novac iz svojih penzionih fondova za kupovinu nekretnine. Zapravo, reč je o pokušaju da se pomogne opterećenom tržištu nekretnina u ovoj zemlji.

Veoma niske kamate, imigracija i status Švajcarske kao raja za finansijere, ubrzale su izdavanje hipotekarnih kredita, i zvaničnici sada pokušavaju da pronađu mere koje bi vratile cene nekretnina na nivoe od pre februara 2013. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Švajcarske banke uglavnom traže učešće od oko 20 odsto cene nekretnine, za šta mnogi kupci koriste novac iz svojih penzionih fondova. Bez obzira na to, izjava vladinih zvaničnika da želi da prekine ovaj izvor finansiranja došla je kao iznenađenje.

Ova mera je samo deo predloženih reformi penzionog sistema Švajcarske. Druge slične mere trebalo bi da spreče aktuelnu opciju da se deo novca iz penzionog fonda povuče za pokretanje biznisa. Predlog će morati da prođe i glasanje u parlamentu.

Sada se u Švajcarskoj dešava ono čega se plašila Nacionalna banka od kada je postavljen limit kamata za švajcarske franke. U januaru 2014. godine, prema savetu Nacionalne banke, vlada je duplirala iznos obaveznog kapitala banaka koje izdaju hipotekarne kredite jer mere preduzete u 2013. godini nisu rešile problem.

Švajcarske banke samo dan pre izjave vlade najavile su da će samostalno pooštriti uslove za hipotekarne kredite, u nadi da će preduhitriti oštrije poteze vlade koja se plaši da bi visok nivo zaduženja mogao ekonomiju da gurne u recesiju.

Lobisti švajcarskih vlasnika nekretnina kritikovali su ovaj predlog vlade, tvrdeći da će on samo produbiti jaz između onih koji mogu i onih koji ne mogu da priušte nekretninu.

Vlasništvo nad nekretninom je luksuz u Švajcarskoj gde Alpi prekrivaju skoro dve trećine raspoložive površine države. Prema zvaničnim statistikama, svega trećina Švajcaraca ima nekretninu, što je nisko u odnosu na druge države, zaključuje, pomalo neodređeno, Rojters.