Dom i stanovanje Magazin Godine Porodica

Druga priča (4): Najvažniji zaključci razgovora dece sa starim roditeljima

Penzin prenosi u četiri nastavka intervju sa Timom Prošom, autorom knjige “Druga priča: Vodič za razgovor sa svojom odraslom decom o ostatku vašeg života”.

Pitanje 4: Šta su najvažniji zaključci razgovora dece sa starim roditeljima?

Odgovor:

Postoji mnogo toga o čemu treba pričati, i ne želite da odmah opteretite decu. Počnite sa uspostavljanjem partnerstva sa svojom decom. Dosta starijih roditelja mi kaže: Ne želim to da učinim jer gubim kontrolu.

Međutim, koncept “druge priče” jeste da ne gubite, već da podelite kontrolu.

Taj razgovor nije jedan čin. To je nešto što bi trebalo da se odvija svake godine, jer se stvari menjaju. Menja se vaše zdravstveno stanje, vaše finansijsko stanje, menjaju se poslovi vaše dece, ali i vaše mišljenje koje ste imali prilikom prvog razgovora na ovu temu.

Važno je da održite dijalog na godišnjem nivou, i prolazite sva, ili određena, pitanja ponovo. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija