Početna Magazin Godine Društvo Tajvan: Nega starih za domaće potrebe i za izvoz u Kinu

Tajvan: Nega starih za domaće potrebe i za izvoz u Kinu

Koncentracija iskustva nege starih na Tajvanu dozvoljava da njegovi biznismeni traže investicije u ovoj oblasti na kineskom kopnu. Problem? Manjak kvalitetnih negovatelja…

Starenje stanovništva predstavlja tržište sa velikim potencijalom za tajvanske biznismene, međutim, oni se nadaju da poslove prošire i preko mora – na kineskom kopnu. Osobe od 65 i više godina čine 11,77 odsto stanovništva Tajvana, objavio je lokalni biro za statistiku krajem jula 2014. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovo je rast od sedam odsto u odnosu na dve decenije ranije – 1993. godine. To znači da je Tajvan već na putu „starenja stanovništva“ (aging society), a da će za nekoliko godina, verovatno 2017. godine, preći granicu od 14 odsto starih čime će postati zemlja sa „starim društvom“ (aged society).

Kina je sustigla Tajvan po procentu starih 2004. godine kada je imala 7,6 odsto stanovnika od 65 i više godina. Do kraja 2011. godine Kina je već imala 185 miliona starih, odnosno 13,7 odsto ukupnog stanovništva.

S obzirom da je Tajvan oko deceniju ranije krenuo putem prosečnog starenja stanovništva, na ovom ostrvu razvile su se i odgovarajuće grane industrije za ispunjavanje potreba starijih. Ipak, i sa preko 2.000 ustanova sa 100.000 mesta za brigu o starima, Tajvan još ne podmiruje ni svoje potrebe – specijalizovana nega je potrebna za 700.000 ljudi.

Vlada je predložila 10-godišnji plan 2008. godine. Plan je imao za ciljj da pomogne starima koji više ne mogu da se brinu o sebi. Nacrt o dugoročnoj negi je trenutno u fazi rasprave i možda će biti usvojen do kraja 2014. godine.

Kina je započela sa izgradnjom stanova za stare još 2006. godine, sa ciljem da 90 odsto njenih najstarijih građana ostane u svojim kućama do kraja života, dok bi sedam odsto bilo smešteno u naseljima za stare osobe, a svega tri odsto u specijalizovane ustanove.

Koncentracija iskustva na Tajvanu dozvoljava da njegovi biznismeni traže investicije u ovoj oblasti na kineskom kopnu. Neke od kompanija koje žele iskustvo i poslovanje da prenesu i u Kinu jesu Reborn Group i Suang-Lien Elderly Center.

Na oba tržišta oni uviđaju sličan problem – manjak kvalifikovane radne snage za brigu o starima. Zanimljivo je da Tajvan ima čak 32 univerziteta koji obrađuju obrazovne teme brige o starim osobama, ali ipak ne postoji dovoljno sistemskih rešenja da bi se podstaklo zapošljavanje negovatelja i staratelja, piše Want Chine Times.