Društvo Magazin Godine Svet

Irska: Duplo više 85-godišnjaka za 10 godina

Nevladina organizacija Socijalna pravda Irske (Social Justice Ireland) predložila je dugoročno planiranje kao neophodnu meru da se država pobrine za svoje stanovništvo koje stari.

Oni su 1. septembra 2014. godine objavili istraživanje po kom će se broj 85-godišnjaka udvostručiti do 2025. godine – sa svega jednu deceniju.

Organizacija samim tim predviđa da će pritisak na zdravstveni sistem Irske, ali i druge javne usluge, biti ogroman.

– Postoji nekoliko koraka koji mogu biti preduzeti kako bi se život u budućnosti unapredio. Treba uložiti više da se omogući ljudima da ostanu u svojim kućama – rekao je dr Šon Hili, direktor organizacije.

– Ovo treba da bude deo šireg integrisanog pristupa koji omogućava odgovarajuć pristup osnovnim uslugama za stare onda kada su potrebne.

– Da bismo ovo postigli moramo se pozabaviti specifičnim deficitima u infrastrukturi koje vidimo širom države, naročito u oblasti zdravstvene zaštite i nege osoba tokom starenja – zaključuje on, prenosi irski Breaking News.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija