Početna Magazin Godine Tableti zgodniji za čitanje nego knjige

Tableti zgodniji za čitanje nego knjige

Istraživači sa Gutenberg Univerziteta u Majncu, u februaru 2013. godine, utvrdili su da čitanje na tabletima može da unapredi ugođaj, naročito kod starijih od 60 godina.

Iako je razlika po stranici svega nekoliko sekundi, tableti mogu da uštede mnogo prilikom čitanja opširnijeg štiva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istraživači su pratili brzinu čitanja i napor kod čitatelja svih starosnih doba, i to: čitanje knjige, čitanje na najpoznatijem e-čitaču – Kindle, i čitanje na iPad-u. Najmanje razlike bile su kod onih od 21 do 34 godine, ali veće razlike u korist tableta pojavile su se kod čitatelja od 60 do 77 godina (napor prilikom čitanja praćen je EEG-om – elektroencefalografija).

Zanimljivo je da su se i iPad i štampana knjiga pokazali nešto boljim za čitanje nego uređaj bez pozadinskog svetla koji je namenjeni isključivo za čitanju (e-readers). Prosečno vreme čitanja stranice teksta kod starijih iznosilo je:

  • 24 sekunde za iPad
  • 26,5 sekundi za štampanu knjigu
  • 28 sekundi na Kindle uređaju.

U novembru 2012. godine, istraživači sa medicinske škole Robert Vud Džonson u Nju Džerziju, otkrili su da tableti sa pozadinskim svetlom pomažu onima sa slabijim vidom, pri čemu je reč o ljudima koji su slabije videli uprkos korišćenju naočara, kontaktnih sočiva, lekovima, pa čak i hirurškim operacijama.