Početna Magazin Godine Ekonomija Susret direktora penzijskih fondova zemalja bivše SFRJ

Susret direktora penzijskih fondova zemalja bivše SFRJ

Direktori fondova penzijskog osiguranja zemalja bivše SFRJ zaključili su da je finansijska kriza ostavila duboke tragove na fondove što se direktno odrazilo na standard penzionera

Proteklog vikenda, u Banji Vrućici kod Teslića u Republici Srpskoj, organizovan je susret predstavnika svih direktora fondova penzijsko-invalidskog osiguranja zemalja bivše SFRJ.

Od domaćina, iz Republike Srpske, sastanku su, pored direktora Fonda PIO Srpske Mladena Milića, prisustvovali i Milorad Solaković, predsednik Upravnog odbora Fonda PIO Srpske i Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Oni su ugostili direktore Fonda PIO Srbije – Draganu Kalinović, Fonda PIO Crne Gore – Dušana Perovića, Zavoda za PIO Slovenije – Marjana Papeža, Federalnog Zavoda za MIO/PIO – Zijada Krnjića, pomoćnika direktora Hrvatskog mirovinskog zavoda Damira Salara i iz Fonda PIO Makedonije – Milenu Bačkovsku. Pored njih, sastanku su prisustvovali i predsednica Saveta Zavoda za PIO Slovenije Anka Tominšek i iz Matice umirovljenika Hrvatske Branko Cvetković.

Razgovaralo se, pre svega, o mogućnostima veće kontrole i razmene podataka o umrlim korisnicima prava, kao i o korisnicima prava u dvostrukom statusu. Naglašeno je da bi stalnom i pravovremenom razmenom podataka bilo sprečeno nelegalno korišćenje prava što bi automatski značilo veliku uštedu za sve fondove.
Razmenjena su iskustva u radu i razgovarano je o daljim pravcima razvoja penzijskih sistema zemalja iz kojih dolaze.

Zaključeno je da je finansijska kriza ostavila duboke tragove u svim fondovima odnosno zavodima penzijsko-invalidskog osiguranja, što se onda direktno odrazilo na standard penzionera. Najavljeno je da će redovni godišnji stručni susreti direktora penzijskih fondova i zavoda zemalja bivše SFRJ biti održani u oktobru u Bijeljini, prenosi Srna.