Aktivni u poznim godinama Foto albumi

Svetsko prvenstvo u šahu za seniore

Svetsko šahovsko prvenstvo za seniore – starije građane održava se u svetu od 1991. godine.

Svetsko prvenstvo u šahu (World Senior Chess Championship) za seniore je turnir koji se održava svake godine od 1991. godine u organizaciji Svetske šahovske federacije (FIDE). 

Učesnici moraju imati 60 i više godina na dan 1. januara u godini u kojoj žele da učestvuju na turniru. Šampionat je organizovan kao turnir u 11 rundi po švajcarskom sistemu.Turnir je otvoren i svaka članica FIDE može poslati svoje predstavnike. Do 2012. godine održano je 22 takmičenja. Nagrada za pobednika u 2006. godini, kada je turnir održan u Arvieru, Italija, iznosila je 3.000 evra. Godine 2011. prvenstvo je održano u Opatiji, Hrvatska.

Svetsko prvenstvo u šahu za seniorke održava se kao paralelan ili izdvojen događaj.

Fotografija: sajt Chamah


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija