Početna Magazin Godine Svetski dan potrošača 2014 – Fer usluge mobilne telefonije

Svetski dan potrošača 2014 – Fer usluge mobilne telefonije

Svetska organizacija potrošača ove godine skreće pažnju na prava potrošača u digitalnom dobu, a Asocijacija potrošača Srbije na prava korisnika usluga mobilne telefonije

Danas je Svetski dan potrošača. On je ustanovljen još 1983. godine, a svake godine ima neku posebnu „temu“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ove godine je Svetska organizacija potrošača (Consumer International – CI) rešila da skrene pažnju na prava potrošača u digitalnom dobu. Organizacija koja je osnovana 1960. i koja deluje kao nezavisan glas svih potrošača, ma gde da se nalaze na svetu, želi da ovogodišnjom temom skrene pažnju na prava potrošača u digitalnoj eri.

Širom sveta, današnji dan se obeležava raznim lokalnim inicijativama, kao što su kampanje, konferencije za štampu, javne radionice i ulične manifestacije. CI ima preko 220 učlanjenih organizacija iz 115 država. Stalno se širi i nastavlja da jača, a sve u cilju zaštite potrošača.

Pridruženi član Svetske organizacije potrošača je i Asocijacija potrošača Srbije (APOS) koja se pridružila svetskoj kampanji time što je danas želela da animira potrošače u Srbiji da preko društvenih mreža daju svoje primedbe na usluge mobilne telefonije. Kako bi ove primedbe bile što vidljivije, obavezni su tagovi #TelefonijaPrava i #PhoneRights.

Prema podacima mnogih organizacija potrošača u Srbiji, usluge mobilne telefonije su u samom vrhu po broju žalbi. Sam CI, budući da je situacija slična i u mnogim drugim zemljama, najavio je donošenje Agende za fer usluge mobilne telefonije:

  1. Obezbedite potrošačima pristup pouzdanom servisu po pristupačnoj ceni
  2. Obezbedite potrošačima fer i jasne ugovore koji će biti razumljivi svim potrošačima
  3. Obezbedite potrošačima fer i transparentno tarifiranje
  4. Pružite potrošačima sigurnost i rukovođenje ličnim podacima
  5. Slušajte žalbe potrošača i odgovarajte na njih