Početna Magazin Godine Umetnost Sve o Šmitu – nada za proćerdan život

Sve o Šmitu – nada za proćerdan život

Sve o Šmitu – nada za proćerdan život

Voren Šmit je običan čovek i živi običnim životom. Srednja klasa američkog Srednjeg zapada. Ima 66 godina, u braku je 42 godine, ima ćerku, radi u osiguravajućem društvu. Sve je prosečno.

Odlazi u penziju, žena mu umire, ćerka se udaje za čoveka koji se njemu ne sviđa – prosečan je. Film „Sve o Šmitu“ (About Shmidt) reditelja i scenariste Aleksandra Pejna sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi jeste film o preispitivanju života, njegove svrhe. O tome kada je kasno da se počne sa pravim životom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Film je dobio mahom pozitivne kritike i uglavnom je veoma dobro primljen kod publike, međutim, ono što je zanimljivo jeste prilično različit doživljaj filma i među onima kojima se film dopada, i među onima koji smatraju da nije dobar.

Sam Nikolson se našalio prilikom dodele nagrade Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u kategoriji drame, rekavši da je malo iznenađen jer je mislio da su snimali komediju. On je udahnuo duh ovom naizgled potpuno praznom čoveku i učinio ga simpatičnim.

Čovek koji je kroz život prošao ne živeći ga, sad počinje da sagledava sebe. Bori se da njegova ćerka, koju je, kao i svoju pokojnu ženu, otuđio od sebe, shvati kuda ide. Usput, uči i o sebi.

Komičan i tragičan, običan čovek. Kao i većina ljudi na planeti. Beznadežan nalazi nadu. Nikad nije kasno da se počne smislen život. A smisao može da se nađe i u crtežu nepismenog dečaka sa drugog kontinenta.